В багатьох складських приміщеннях, де передбачається тільки поличкове зберігання з ручною обробкою чи необхідно змішане зберігання вантажних одиниць різного характеру, існують певні складнощі. Вони удорощують і гальмують бізнес-процеси. Серед них: 

  • недозавантаженість складського простору;
  • удорощення процесу обробки вантажу, що лежить на верхніх полицях ярусу стелажів. 

Для рішення цих та багатьох інших складнощів, пов’язаних з організацією поличкового зберігання ми завжди пропонуємо нашим клієнтам ознайомитись з такою складською системою зберігання, як етажні стелажі. 

Конструктивна особливість мезоніну

e13025eb52d7c97caf4a02934943ac96.jpg (1.93 MB)

Складський мезонін це багатоярусна збірно-розбірна металева конструкція, яка розроблена спеціально для максимального використання складського приміщення (ширина, висота, довжина), а також для підвищення ефективності обробки товарів та вантажів. 

Висота мезонінних стелажів може досягати 12 м, а саме 3-4 поверхи (в залежності від висоти одного яруса). Основа-каркас багатоярусної системи збирається з палетних чи поличкових стелажів. Вертикальні стійки (рами) з’єднуються між собою діагональними зв’язками та горизонтальними балками (траверсами). 

В більшості випадків, перший поверх використовується для палетного зберігання. Другий та третій яруси призначаються для поличкового зберігання. 

a17152cccf0b0d274be5cb1f9ed35682.jpg (2.25 MB)

Поверхи розділяються напольними панелями, виконаими з ДСП, фанери, профільованого листа, решіткового настилу чи суцільного металевого листу - вибір заледить від рівня вологості та температури в приміщенні замовника.

af3964bf530d23f04a26b485deb60aa3.jpg (2.34 MB)

 Хочемо відмітити, що незалежно від типу покриття, міжярусні перетинки міцні та можуть витримати не тільки всіх працівників, але й масу легкої складської техніки - ручного гідравлічного візка, навантаженого палетою. Пересування техніки верх/вниз здійснюється завдяки пандусам (перехідні майданчики), встановленим між поверхами. 

Підйом працівників складу на верхні яруси мезоніну реалізується за допомогою металевої драбини. Це сприяє швидкому доступу до будь-якого товару на кожному рівні, забезпечуючи раціональну організацію складських потоків. 

Мезоніни унікальні тим, що: 

  • задіюючи їх, ви експлуатуєте складський простір, за який не сплачуєте орендодавцю - сплата здійснюється за 1 кв.м., а не за кубічний. Іншими словами, така система зберігання здатна збільшити коефіцієнт корисного використання приміщення на 100% та більше;
  • процес обробки товару виконується одночасно на кількох рівнях;
  • дає можливість використовувати кожен поверх стелажної конструкції, як незалежну складську чи службову зону. 

І ще один плюс на користь мезонінних конструкцій - системи зберігання такого типу повністю розбірні та придані для повторного використання, а їх структура, розміри та місцерозташування легко модифікуються. 

Типи мезонінних конструкцій та варіанти їх застосування

Щоб визначити оптимальну модель багаторівневої системи, в першу чергу, необхідно виконати розрахунок площі приміщення, а також врахувати обсяг та тип товаро-одиниць, які зберігаються. 

В портфелі «Склад Сервіс» представлені кілька варіантів мезонінних систем, а саме:

  • полегшенні мезонинні стелажі; 
  • посилені мезоніни;
  • системи перекриття на базі стелажних рам. 
47066a4761546a677ba36fec3a30f966.jpg (2.22 MB)

Для полегшених мезонінів характерні наступні особливості: сумарне навантаження на секцію досягає 5 тонн, секції недовгі, конструкція виготовлена з полегшеного профілю. Як правило, двоповерхова. Така система ідеально підійде для зберігання та сортування легки вантажів в коробках, до яких потрібен швидкий доступ. Це оптимальне рішення для організації складу, інтернет-магазину, СТО, зберігання комплектуючих на заводах та підприємствах.

42a926bd256ef8a506c43eabd1e1c729.jpg (2.33 MB)

Посиленні мезоніни. Поверховість - більше 3 поверхів. Це можливо завдяки використанню масивних профілів та довгих секцій - чим довша секція, тим більше навантаження на рівень. За рахунок цього вся конструкція важкіша та міцніша. Такі мезоніни здатні витримати більше 10 т ваги. 

Можна реалізувати: 

  • поличкове зберігання для важких вантажів;
  • палето-поличкове зберігання;
  • палетне зберігання як на першому поверсі, так і на верхніх ярусах;
  • міжповерхові робочі майданчики з організацією зон сортування, зон відпочинку для персоналу, офісних приміщень і т.д. 

ec0e0fb174b9271009e1fd3c8cf1495f.jpg (2.09 MB)

Системи перекриття на базі стелажних рам використовуються не тільки для збільшення обсягу зберігання, а також для збільшення загальної площі складу та витримати до 1000 кг на 1 кв.м. Головна задача платформи - перемістити вантаж чи офісне приміщення на верхній ярус, тим самим звільнивши площу, яку він займав раніше. 

Особливість цієї конструкції полягає в тому, що основою несучого каркасу виступають не колони, а стелажні рами - вони менш металомісткі, і, відповідно, більш оптимальні по вартості. 

Варіанти організації другого ярусу: 

  • напольне зберігання палетованого вантажу;
  • якщо дозволяє задане навантаження, другий ярус комплектується поличковими стелажами для зберігання дрібноштучного товару в коробках;
  • зони комплектації: прийом, сортування та упаковка товару. На платформі можна розмістити додаткові місця комплектації, встановити необхідне сортувальне та конвеєрне обладнання;
  • офісні приміщення чи дрібне виробництво з власною системою освітлення та кондиціонування. 

І цей перелік можна продовжувати довго…

В завершенні хочется ще раз відмітити, що стелажні системи такого типу багатократно збільшують корисну площу та забезпечують безперебійний доступ до об’єктів зберігання. Застосування мезонінів допомагає одночасно вести облік, обробляти та сортувати продукцію на кількох рівнях. 

Мезоніні конструкції дозволяють реалізувати безліч варіантів по зберіганню вашого вантажу та організації робочих процесів всього складу. Зокрема до складської логістики повного циклу в одному приміщенні.