Аналізуючи ситуацію щодо сортування сміття в столиці за останні 4 місяці, статисти прийшли до висновку, що за цей період на переробку відправлено 6,3 тисячі кубометрів вторсировини, включаючи скло, пластик, папір. Було зібрано більше двох з половиною тисяч контейнерів для роздільного збору сміття, а це близько 100 сміттєвозів доставили відходи на переробку, не засмічуючи навколишнє середовище.


Як відбувався процесс сортування сміття ?

Нагадаємо, що з липня 2019 року в Києві запущено проект з роздільного збору сміття. КП «Київкомунсервіс» спільно з підприємствами-перевізниками обслуговували 2600 контейнерів для сортування побутових відходів: скла, пластику, сухої фракції та паперу. Починаючи з серпня зібрано близько 40000 кубометрів відходів, які транспортувалися на підприємства з рециклінгу. Тільки 15% пішло на переробку.

На жаль, не все сміття придатне для вторинного використання, наприклад, мокрий папір або із залишками їжі. Важливо при сортуванні пластику не кидати в контейнер упаковку та пляшки, марковані цифрами 3 і 7. Також не підходять для переробки предмети, до складу яких входить папір з частинками металу, ламінований папір, пінопласт, вироби з гуми.

Заступник голови КМДА Пантелеєв П.О. зазначив, що проект став основою для розвитку цивілізованої системи поводження з відходами. Це дає можливість залучити громадськість до сортування та рециклінгу не тільки у столиці.

До того ж, новий закон про ЖКП, який почав діяти навесні минулого року,  зобов'язує сортувати сміття кожного українця. Також прописані нові правила надання послуг з переробки, транспортування та зберігання сміття. Перехід до норм заплановано на 1 травня 2020 року.

Щоб надалі не допускати подібних помилок, ось інтрукція з тим, які відходи можна та слід утилізовувати: 

sortirovka-musora-kiev-1.jpg (198 KB)