Добре спланована стратегія дає шанс помітно зменшити витрати вашого бізнесу. Розглянемо критерії заощадливого виробництва, що можуть бути корисні в оптимізації запасів, скороченні витрат і збільшенні прибутку логістичних центрів.

Ефективне використання складських площ

При орендованому приміщенні завжди є можливість контролювати вартість утримання складу, що дозволяє знайти варіанти її скорочення. Необхідно вміти правильно використовувати складські площі. Якщо гостро стоїть проблема з розширенням простору — варто інвестувати в оптимізацію використання наявного місця. Наприклад, додати корисної площі в висоту. У цьому допоможуть сучасні системи багаторівневого зберігання - багатоярусні стелажі (мезоніни та системи перекриття). Для оптимальної економії зони зберігання вони широко застосовуються на оптових базах, промислових підприємствах і в торговельних мережах. Але не забувайте про збереження балансу між ефективністю використання об'єму складу і високою швидкістю роботи.

sokrashaem-skladskie-zatraty-sekrety-ekonomii-1.jpg (1.07 MB)

Важливу роль відіграє й саме розміщення стелажів. Варто замислитися, скільки поїздок робить навантажувач, чи комфортно курсувати між рядами завантажуючи або вивантажуючи товар і скільки часу на це йде. 

Складське приміщення повинно бути спроектовано та організовано таким чином, щоб уникнути втрат при переміщенні вантажів. Правильне проектування забезпечує ефективність складу в усіх аспектах і тут не обійтися без професіоналів, які зроблять необхідні розрахунки.

Компанія «Склад Сервіс» спеціалізується на проектуванні та монтажі стелажних систем усіх видів, наші фахівці допоможуть комплексно вирішити організаційні та технічні питання.

Скорочення трудових витрат

Варто зазначити, що додаткові витрати з оплати праці персоналу зведуть нанівець всю економію. Завжди є вибір: зменшити заробітну плату або знайти спосіб підвищити ефективність роботи. Перший варіант викличе невдоволення співробітників і призведе до зниження ефективності та морального духу. Другий варіант більш прийнятний, але не факт, що робітники будуть використовувати свій час більш ефективно.

Є й інший спосіб — наявність досвідчених працівників в штаті обходиться дешевше, тому необхідно зосередитися на підборі кваліфікованого персоналу. Для подальшого поліпшення ефективності співробітників слід забезпечити доступом до навчальних тренінгів і семінарів з підвищення продуктивності. Це кращий спосіб підвищити результативність робочих процесів.

Мудре використання обладнання

Використання якісного сучасного обладнання потребує фінансових вкладень. Але при цьому, з багатофункціонального обладнання можна отримати максимум користі - той же навантажувач замінить відразу кілька функціональних агрегатів. Наприклад, електровізок переміщує палети, штабелер - піднімає, а навантажувач і піднімає, і перевозить різні вантажі, а також обслуговує стелажні системи.

sokrashaem-skladskie-zatraty-sekrety-ekonomii-2.jpg (844 KB)

До того ж, він може експлуатуватися на вулиці, незалежно від якості покриття, по якому їздить. Складська техніка, така як штабелер, електророкла та ричтрак використовуються лише в приміщенні і вимагають ідеальної підлоги.

Важливо чітко розуміти наскільки необхідна така техніка. Зараз доступна оренда будь-якого обладнання, якщо воно використовується на нерегулярній основі. Якщо ж обладнання затребуване кожен день, то його покупка обійдеться дешевше, ніж оплата щоденної оренди. Навантажувачі, наприклад, вважаються необхідними для повсякденної роботи, це універсальна техніка.

Технічне обслуговування є невід'ємною частиною роботи зі складським обладнанням. З метою економії є сенс встановити графік регулярного сервісного обслуговування, щоб вчасно визначити поломку та необхідність в ремонті.

Скоротіть енергоспоживання

Кожному складу необхідно освітлення, опалення взимку та охолодження влітку, а це вимагає енергії для роботи. Також можуть використовуватися конвеєри, вантажна техніка та інші логістичні системи, що також потребує енерговитрат. Відповідно, зменшити витрати на споживання електрики — рішення, що дасть можливість заощадити. Досягти цього можна за рахунок кращої ізоляції на стінах, використання спеціальних герметичних дверей, щоб зменшити втрату тепла.

Встановлення автоматичної системи освітлення з датчиками руху зменшить як часові, так і грошові ресурси. Використання енергозберігаючих або світлодіодних ламп значно зменшить енергоспоживання, до того ж вони менше нагріваються, відповідно - менше енергії потрібно витрачати на охолодження складу, коли це необхідно.


Перераховані варіанти економії коштів представляють далеко не повний список рішень і не є абсолютно універсальними. Проаналізуйте, яка витратна частина в більшій мірі з'їдає ваші гроші та намагайтеся зменшити її. Скласти і реалізувати програму дій під силу кожній компанії — для цього просто погляньте на склад, як на окремий об'єкт оптимізації.