Всі знають, що собою представляють підйомні гідравлічні столи і що їх основне завдання – вертикальне переміщення вантажу чи людей. Але далеко не всі здогадуються про всіх можливих варіантах їх застосування.

Тому ми вирішили зробити добірку типових і нетипових варіантів застосування підйомних гідравлічних столів у різних сферах діяльності.

Які бувають підйомні столи

Всі підйомні столи працюють за одним принципом – вони приводяться в дію завдяки гідронасоси і гідроциліндрів. Різниця тільки в габаритах, вантажопідйомності і висоті, на яку стіл може підніматися. 

Де ж можна застосовувати підйомні столи 

Підйомні гідравлічні столи ножничного типу прості в роботі і знайшли своє застосування в багатьох сферах діяльності. Вони можуть бути корисні не тільки на складах, де потрібно здійснювати вантаження/вивантаження товару, але і на конвеєрних лініях і навіть у приватних домогосподарствах.

Давайте розглянемо конкретні приклади, де і з якою метою можна використовувати підйомні столи.

Варіант 1. Підйомний стіл, як вирівнююча платформа

Це одне з класичних і стандартних застосувань підйомних столів. Застосовується там, де потрібно здійснити переміщення вантажу з різних за рівнем вантажних майданчиків. Наприклад, якщо платформа вантажного автомобіля і підлога складу мають різну висоту. Мабуть, для вирішення саме цих завдань і була створена техніка такого типу.

Дивіться коротке відео:

На відео дуже добре показаний принцип роботи підйомного столу з одинарними ножицями. Очевидно, що без його установки розвантаження і вантаження товару або вантажу може займати багато часу. Крім цього, підйомний стіл у вигляді перевантажувального моста дозволить звести до мінімуму фізичні витрати персоналу, забезпечити робочий процес, а також уникнути витрат на придбання дорогих навантажувачів.

Варіант 2. Підйомний стіл у виробничому конвеєрі

Цей спосіб застосування підйомних столів поширений на виробничих технологічних лініях.

Часто на автоматизованих підприємствах виникає необхідність переміщення виготовленої продукції або комплектуючих вгору/вниз і, як видно на відео, підйомний стіл справляється і з цим завданням.

podemnye-stoly-7-variantov-ih-primeneniya-1.jpg (52 KB)

Для здійснення роботи на конвеєрі стільниці підйомників, як правило, видозмінюються: обладнуються рольганами, можуть повертатися на 180-360° або ж використовуються з відкидною або рухомою платформою. Стільницю для підйомного столу можна виготовити виходячи з завдань.

Варіант 3. Підйомний стіл, як робоче місце

Ще однією областю застосування підйомних столів є використання їх в якості робочого місця.

podemnye-stoly-7-variantov-ih-primeneniya-2.jpg (40 KB)

На фото – працівник з допомогою рокли завозить піддон з продукцією на низькопрофільний підйомний стіл і піднімає робоче місце на необхідний рівень.

Таке застосування дуже актуально в тому випадку, коли працівнику необхідно проводити сортування вантажу, складеного в ящики або ж у виробництві на складальних постах. Тут, для раціональної та ергономічної роботи, як не можна краще підійдуть низькопрофільні гідравлічний столи або пересувні підйомні столи. Вони мають невелику вагу і не вимагають розміщення в приямках.

Варіант 4. Підйомний стіл в автомобільній сфері

Все частіше майстерні та автомобільні салони обзаводяться такою технікою, як ножиці підйомні столи.

І це не дивно. Адже ремонт автомобіля потрібно здійснювати з нижньої його частини. Щоб майстру полегшити роботу майстерня обладнується всілякої підйомної технікою, в тому числі і автомобільними підйомними столами. Для доступу до днища авто, стіл можна комплектувати U-подібною платформою.

podemnye-stoly-7-variantov-ih-primeneniya-3.jpg (58 KB)

В автосалонах підйомні столи, як правило, служать виставкової платформою. Тут установлюються столи з категорії «высокоподъемные ножичні столи».

Що цікаво, в автомобільній сфері підйомні столи можна використовувати дуже різноманітно.

Варіант 5. Підйомний стіл, як альтернатива вантажного ліфта

Як не крути, а встановлення ліфта недешеве задоволення, тим більше, якщо мова йде про невеликий висоті. Встановлення повноцінної ліфтової кабіни буде просто нераціональним рішенням, тому у складських і виробничих приміщеннях часто можна зустріти высокоподъемный ножичний стіл, який виконує функції ліфта.

Варіант 6. Підйомні столи в домашньому застосуванні 

В європейських країнах вже давно не новинка застосування підйомних столів з метою забезпечення комфорту в громадських місцях для таких верств населення, як, наприклад, інваліди, літні люди і т. п.

podemnye-stoly-7-variantov-ih-primeneniya-4.jpg (26 KB)

В нашій країні обладнати сходи такими ось підйомниками поки можливо лише в індивідуальному порядку. Як правило, це приватні будинки, в яких встановлюються підйомні столи з одинарними ножицями або ж консольні (щоглові) підйомники, в тому випадку, якщо потрібно здійснювати підйом понад двох поверхів.

Варіант 7. Підйомні столи (платформи) – вирішуємо більш глобальні завдання

На ряду з виконанням простих і звичних завдань, гідравлічні підйомні столи (платформи) можуть виконувати переміщення надважких і негабаритних вантажів в рамках великих проектів.

podemnye-stoly-7-variantov-ih-primeneniya-5.jpg (53 KB)

Як бачимо, гідравлічні підйомні столи – це універсальний тип підйомного обладнання, призначений для автоматизації багатьох процесів.

Ну, і наостанок варто відзначити. Покупка і установка підйомних столів на перший погляд здаються досить вагомим капіталовкладенням. Але при їх експлуатації стає зрозумілим, що вони здатні принести вигоду в короткі терміни і з досить невеликим циклом окупності.