Як заощадити 16% загальних витрат і скоротити терміни на 39% порівняно з традиційним будівництвом? Модульне будівництво. Так свідчать цифри дослідження, проведеного на запит Інституту модульного будівництва США. Про що кажуть вітчизняні кейси та які можливості в умовах війни дають швидкомонтовані споруди, розповідає компанія Sklad Service.

Що таке швидкомонтовані споруди (ШМБ)?

Інститут модульного будівництва (Modular Building Institute), торгова асоціація в США, заснована в 1983 році, визначає «модульне будівництво, як процес, при якому будівля зводиться за межами будівельного майданчика, в контрольованих заводських умовах, з використанням тих же матеріалів і проєктуванням за тими ж нормами і стандартами, що і при традиційному будівництві, але приблизно вдвічі швидше». Іноді такий тип будівництва називають збірним або швидкомонтованим (modular construction: prefabricated construction or off-site construction).

Screenshot 2024-04-15 103142.png (1.77 MB)

Модульне будівництво містить кілька різних типів:

  • Об'ємне модульне будівництво, коли кімнати або секції зі стінами, підлогою та стелею будують на заводі, а потім транспортують на майданчик для монтажу. Цей тип будівництва використовують як для стаціонарних, так і для мобільних модульних проєктів.
  • Панельне будівництво, коли внутрішні та/або зовнішні стінові панелі виготовляють в заводських умовах, потім транспортують на будівельний майданчик, де решту будівлі зводять на місці.

Фактично будь-яку будівлю можна побудувати за модульним принципом: склади, виробничі бази, військові майданчики, дитячі садки, житлові будівлі. Втім, коли йдеться про модульне будівництво, фокус уваги тримаємо не на запереченні капітального будівництва як такого, а на перевагах відповідних часу. І ставитися до швидкомонтованих споруд потрібно саме так. Це не чарівна пігулка. Тим більше, що ідея не нова.

Спроб впровадження аналогічних технологій було багато в історії. З успішних прикладів, компанія Sears Roebuck, яка в 1895 році пропонувала попередньо нарізані пакети для будівництва будинків поштою. А одразу після Другої світової необхідність відбудови європейських та японських міст, зруйнованих під час війни, викликала новий інтерес до технології. Можливо тому сьогодні збірне житло досягло стійких позицій саме в Японії, правда також в Скандинавії. То в чому плюси?

Технологічні переваги

Модульне будівництво, безумовно, може заощадити кошти, але це не головна перевага. Основна – це економія часу та швидке повернення інвестицій. У нашій практиці, вирішальними факторами для вітчизняних бізнесів були: час зведення споруди, урегулювання питань з будівельною документацією та дозволами, вартість робіт «під ключ», можливість будувати на наявній ділянці. Тепер по черзі.

Часовий фактор. Термін погоджень та монтажу «під ключ» у середньому в 4 – 8 разів швидше за капбудівництво. Внаслідок чого? На відміну від капітального будівництва ШМБ не вимагають дозволу на введення в експлуатацію. А отже, усунуто багато бюрократичних питань. За разом з цим, зведено до мінімуму прибирання сміття на території в процесі будівництва та після, що зазвичай тягне додаткові грошові та часові витрати.

shvydkomontovani-budivli-10.jpg (107 KB)

Інвестиційна складова. На відміну від оренди, швидкомонтовані споруди (ШМБ) дозволяють  збільшити капіталізацію компанії, оскільки бізнес інвестує в себе та отримує швидку окупність проєкту. Один з величезних плюсів, у разі релокації склад можна згорнути та перевезти на нове місце буквально за 2 тижні.

shvydkomontovani-budivli-11.jpg (91 KB)

Технічні можливості. Основа конструкції: анодований алюміній, що легше за сталь. А отже надмірного навантаження на основу немає та не потребує великих затрат для влаштування масивного фундаменту. Анодований алюміній не піддається корозії, термін служби 50 років.

Висота стелі регулюється залежно від того висотне палетне зберігання чи штабелювання потрібно бізнесу. Матеріали стін: ПФХ, профнастил, сендвіч панелі. Модульність споруди дозволяє масштабувати простір до необхідних розмірів. Окрім того, завдяки габаритним розмірам ШМБ (висота стін – до 8 м, ширина – до 40 м) є можливість встановлення широкого спектра стелажних та конвеєрних систем, виробничого обладнання (приклад реалізації для виробничої компанії «Їжа для роздумів»), застосування складської техніки. Відсутність колон усередині споруди, широкі можливості за габаритними розмірами, здатність витримувати високі навантаження (вітрові - до 30 м/с та снігові - до 300 кг/м2), робить склади таких конструкцій оптимальним рішенням для широкого спектра завдань, які можна експлуатувати впродовж року за будь-яких погодних умов.

shvydkomontovani-sporudy-materialy-dlia-dakhu-5.jpg (461 KB)shvydkomontovani-sporudy-materialy-dlia-dakhu-6.jpg (357 KB)

Матеріали даху: ПВХ мембрана одношарова для холодних складів, 2 шари ПВХ, між якими проклеюється британський утеплювач в кількості, що необхідно для досягнення певних температурних значень – для утеплених складів. Якщо продукція вимагає захисту від світла та сонячних променів, в холодному складі можна додати шар Black Out, який не пропускає світло. Від матеріалів залежить тепломісткість та вартість. А від кута даху сходження опадів та супротив вітровим навантаженням. Кут обирають залежно від кліматичних умов, зазвичай в Україні він в межах 18 – 22 градусів.

Додаткові опції: кондиціонування, опалення, вікна, двері (ворота). Можливість встановлення автоматичних воріт докового типу (dock shelters) з навантажувально-розвантажувальними майданчиками регульованої висоти. Наявність офісних приміщень при складі, за потреби можна додати хоч зону відпочинку.

shvydkomontovani-budivli-5.jpg (301 KB)

Ділянка для забудови. Будь-яка тверда поверхня: ґрунт, плита, щебінь, бетон, асфальт, фундамент. Якщо поверхня не відповідає вимогам, є різність висот, це нівелюється спеціальним рішенням. В Україні подібні проєкти не новинка. Наприклад, склад для компанії Агромат. Для останньої, потрібно було враховуючи різність висот, герметично пристикувати нову модульну конструкцію до наявної капітальної будівлі складу, яка має стандартні рампи для вантажівок на висоті 1,2 м над поверхнею землі. Плюс до цього, додати ще рампи під середньотоннажний транспорт. Рішення: підняти підлогу нової конструкції складу на висоту 1,2 м та зберегти ухил до 80 см. Таким чином, склад зараз, фактично, не торкається землі. Наразі 70% конструкції розташовано над землею на 1,2 метра, а сама споруда ззовні має перепад з 4,2 метра до 3,5 м.

Монтажні роботи взимку/літом, немає суттєвої різниці, адже підхід до будівництва технічно інший та не потребує значної кількості будівельних робітників.

Де недоліки?

Технологія, як ніж, її цінність в розумінні функціонала. Ножем також можна або нарізати хліб, або заподіяти шкоду життю. Тож недоліки криються переважно у не сертифікованих матеріалах, та підрядниках, що не розуміються на процесі. Це проблема не України, це загалом питання ринку.

В Штатах так само скаржаться на те, що підрядники беруть на 10% більше, навіть якщо вони виконують лише частину роботи. А все через те, що вони не знайомі з технологією і в кінцевому підсумку встановлюють ціни на багато речей, які вже включені в модулі.

Окрім того, значну увагу займає параметричне проєктування та моделювання. Це також мають робити професіонали, використовувати програмне забезпечення задля оцінювання доцільність будівництва та розробки раціональних варіантів.

Щодо матеріалів. Замість конструкційного алюмінію, фарбована сталь. Замість сертифікованих матеріалів для даху, невідомий замінник. Це насправді значно підриває довіру до швидкомонтованих споруд, оскільки ринком ширяться чутки про невдалі впровадження, і мало хто вдивляється в сутність питання.

Як за кордоном?

Очікується, що обсяг світового ринку швидкомонтованих будівель і модульного будівництва досягне $120,4 млрд, а його середньорічні темпи зростання становитимуть 6,5% у період з 2023 по 2030 рік. Будують як склади, виробництва, так й житлові комплекси.

Великобританія, Бірмінгем, проєкт Smith's Garden, один з найбільших в країні проєктів модульних будинків. В цифрах це: виготовлення 1 143 модулів, 6 будівель, висотою від 3 до 26 поверхів, розташованих на 4 гектарах. Загалом це 550 квартир і багатоквартирних будинків, від студій до таунхаусів з чотирма спальнями.

Штати. Відстають від деяких азійських та європейських країн за часткою модульного ринку. Основна перепона – правила зонування та деякі нюанси збірного підходу до будівництва. На відміну від Європи, де будують з конструкцій, які слугуватимуть довго, в США використовують легкі матеріали. Так чи інакше, але галузь переорієнтовується на модульне будівництво. Штовхає до цього дефіцит доступного житла. У багатьох великих містах США будівельні проєкти (зокрема, багатоквартирні) просто не розглядаються як фінансово життєздатні через зростання звичайної вартості будівництва. Криза бездомних поглиблюється, а очікування на будівництво багатоквартирного будинку сягає 24-30 місяців.

Загалом, будівництво є однією з найбільших галузей у світі, тому глибокі зміни в цьому секторі можуть мати значний вплив на глобальну економічну продуктивність - і нещодавні модульні проєкти вже зарекомендували себе як такі, що прискорюють терміни реалізації проєктів на 20 – 50%.

Багато факторів визначають, чи прийме певний ринок модульне будівництво, але головним вирішальним фактором в Україні є війна, натомість у світі це попит на нерухомість та наявність (і відносна вартість) кваліфікованої будівельної робочої сили. У таких місцях, як східне узбережжя Австралії, великі міста Німеччини, південна частина Сполученого Королівства та західне узбережжя США, дефіцит робочої сили та масштабний незадоволений попит на житло перетинаються, що робить цю модель особливо актуальною.

І ще раз, це просто технологія, яка має ряд переваг для вирішення певних функцій у визначений момент часу. Її не потрібно ані ідеалізувати, ані недооцінювати.