Без конвеєра в сучасному серійному виробництві зараз не обійтися. Перш за все, це складське устаткування є виробничою необхідністю в галузях, де потрібно переміщати сипучі, кускові чи штучні вантажі. Таке обладнання використовується практично скрізь: на заводах, в портах та інших побутових, промислових сферах. Дана машина значно прискорює й спрощує процеси виробництва, транспортування на будь-якому підприємстві. Сама класифікація конвеєрів дуже велика, з урахуванням вектора переміщення, типу та габаритів вантажу і з урахуванням виконання функцій - транспортні, сортувальні й ін.

Більш докладніше про призначення та види конвеєра ми і розповімо в нашій статті.


Історичні факти

Вважається, що історія сучасного конвеєра почалася з часів Стародавнього Єгипту, тоді подібна споруда застосовувалася для переміщення рідини у вигляді гвинтових підйомників, які стали прообразами нинішніх конвеєрів..

Класичні гвинтові пристрої з'явилися близько XVI ст. в борошномельних виробництвах. У кінці IXX ст. вони використовувалися для транспортування більш важких вантажів. Починаючи з 1869 по 1914 рр., сплеск конструкторських рішень сприяв не тільки вдосконаленню, але й появі нових видів конвеєрів, які затребувані й дотепер. 

konvejery-vidy-klassifikaciya-i-sfera-primeneniya-2.jpg (97 KB)

Винахід сучасної моделі конвеєра привласнюють Генрі Форду, котрий запозичив ідею оптимізації у Фредеріка Тейлора. З урахуванням того, що багато робочого часу витрачається на пересування працівників по цеху, що досить нераціонально, був придуманий такий спосіб збирання продукції, при якому кожен співробітник витрачає мінімум часу і безпосередньо тільки на свою роботу, а не на зайві рухи.

Класифікація конвеєрів

З новими технологіями вдосконалювалися і моделі конвеєрів. На сьогоднішній день для оптимізації логістичних процесів компаніям просто необхідно використовувати технологічні інновації. Конвеєр широко використовується в багатьох галузях, він значно спрощує процес транспортування різних вантажів - від сипучих до твердих.

Їх класифікують за такими парамаетрами, як тип приводу:

  • тягові та вантажонесучі (канатні, стрічкові, ланцюгові, пластинчасті та ін.) - вантаж передається за допомогою вантажонесучих або елементів, що тягнуть;
  • без тягового елемента (гравітаційні, інерційні, гвинтові) - вантаж переміщається з використанням сили тяжіння;
  • приводні (електричний або пневматичний) - вантаж рухається окремо від робочих органів, за рахунок кругового обертання чи зворотно-поступальних рухів;

konvejery-vidy-klassifikaciya-i-sfera-primeneniya-3.jpg (124 KB)Та рід використання:

  • стаціонарні встановлюються на підлозі;;
  • мобільні можна переміщати та підвішувати;
  • за властивостями вантажу (насипні, штучні і т.ін.).

Практично всі контейнери застосовуються у виробничих, складських та промислових процесах. Залежно від обробки вантажу, його фізичних параметрів і складу, а також розмірів конвеєра та площі приміщення, залежить вибір типу контейнера.

Базова класифікація


Існує безліч типів конвеєрів зі своїми особливостями, але основні це: стрічкові, інерційні, підвісні, пластинчаті, скребкові, гвинтові, роликові, та інші. Проте, ефективність роботи конвеєра залежить від типу і параметрів, особливостей вантажу та умов, де відбувається технологічний процес.

Найбільш затребуваними є стрічкові та роликові конвеєри (рольганги).

Стрічкові конвеєри (стрічкові транспортери)

Такі конвеєри забезпечують транспортування на довгі дистанції штучного і сипучого вантажу. Стрічкове пристрій не є універсальним, але він доступний за ціною та користуються популярністю. Особливістю стрічкових конвеєрів є робоча зона –  стрічка, по якій транспортується товар. Стрічкові конвеєри широко застосовуються на виробництвах в сортувальних цехах, що збільшує швидкість операцій зі збирання чи відвантаження продукції/товару.

Вони, в свою чергу, , мають декілька варіантів виконання: прямі, похилі, поворотні та інші. 

konvejery-vidy-klassifikaciya-i-sfera-primeneniya-1.jpg (149 KB)

Роликові конвеєри (рольганги)

Ці конвеєри застосовуються на складах, логістичних центрах, терміналах і промислових підприємствах для транспортування різних штучних вантажів - коробок, ящиків, лотків, мішків та інших товарів. Вантаж переміщається по роликам, що обертаються за рахунок підшипників, прикріплених на конструкцію.

Такий конвеєр може складатися з секцій, при цьому з різною їх довжиною, мати кутові вставки. За рахунок цього можна створити криволінійну трасу зі змінами напрямку руху продукції/товару чи доповнити окремими відводами для сортування вантажу.

Роликові конвеєри поділяються на гравітаційні та приводні. Їх секції можна комбінувати.

Гравітаційні встановлюються під невеликим кутом на 1,5-11 ° і вантаж пересувається під впливом сили тяжіння, іноді необхідний перепад висот при завантаженні чи в пункті доставки.

Приводні призначені для переміщення вантажів з більшою вагою за рахунок електроприводу, що можливо зробити навіть під невеликим нахилом при постійній швидкості.

konvejery-vidy-klassifikaciya-i-sfera-primeneniya-4.jpg (89 KB)

Переваги використання конвеєрів

Використання різних видів контейнерів при обробці вантажів/товарів покращують технологічний процес і підвищують продуктивність. Безперечною перевагою є використання конвеєрів у складській логістиці, а саме:

  • ефективне використання складської площі;
  • скорочення часових витрат на обробку вантажу
  • можливість швидкої комплектації товару;
  • мінімізація вартості операцій;
  •  контроль вантажу в процесі переміщення;
  • відсутність пошкоджень вантажу під час транспортування;
  • оптимізація складських процесів.

Компанія «Склад Сервіс» може запропонувати конвеєр будь-якого типу і класифікації, той, що потрібен саме вам. Пам'ятайте, використання конвеєра для переміщення великих обсягів різного вантажу суттєво збільшує ефективність складської логістики і це без застосування додаткової техніки.