У цій статті, шановні читачі, ми розповімо вам про специфіку експлуатації вилкового навантажувача, виділимо головні правила техніки безпеки, дотримуючись яких ви забезпечите собі спокійну і гармонійну роботу на навантажувачі та біля нього.

На початку було... Складно.

Поступово стираються межі між людиною і технікою. Тепер автомобілі можуть керувати собою. Мобільні телефони розмовляють з нами, а спеціальна техніка (вилковий, фронтальний навантажувач, річтрак, штабелер т.і) допомагає працівникам складу обслуговувати важкі вантажі.

Складно сьогодні уявити, що колись людям доводилося виконувати цю важку роботу самостійно. Процес завантаження і розвантаження або займав в 20-30 разів більше часу, або вимагав значного збільшення кількості робочої сили, що завжди призводило до величезних витрати.

На допомогу бізнесу прийшов наш партнер (ох, як ми зараз пишаємося) – компанія Clark. До кінця 1920-х років фахівці Clark Equipment зробили справжню революцію, запропонувавши світу свій «Tructier» – який справедливо вважають першим вилковим навантажувальником з двигуном внутрішнього згоряння, що працює за законами гідравліки.

З цього моменту, до середини 1930-х років, спочатку в Америці, а потім і в Німеччині, Франції, СРСР почали з'являтися більш досконалі моделі, які конкурували між собою не тільки за ціною, але і за вантажопідйомністю, маневреністю, потужністю, компактністю. І цей процес продовжується досі.

 
9b3261a1e817cff5d515844a80a38923.jpg (147 KB)

Сьогодні з постійним розвитком ринку складської логістики і появою таких систем як Push Backгравітаційних і шатлових стелажів продовжує свій стрімкий розвиток і ринок вантажної техніки. Наразі ринок переповнений величезною кількістю різних моделей, кожна з яких виконує певну функцію, стаючи щороку більш економічною і комфортною.

e5d7f5389b975bb9a980d1a28f7bfed8.jpg (78 KB)
 

До речі, не так давно, компанія Jungheinrich презентувала ринку більше десятка моделей екологічної та економної техніки з літій-іонними акумуляторами, що працює на двигуні змінного струму.

Трішки занурюючись в історію, ми можемо сміливо переходити до основної теми сьогоднішньої статті, в якій розповімо про правильну поведінку під час роботи з навантажувачами.

Нижче ми розглянемо це питання з двох сторін – з боку оператора і – з боку пішохода.

Техніка безпеки для водіїв навантажувачів

Дуже важливо, щоб водії вилкових навантажувачів мали відповідні дозволи, були навчені і атестовані. Знайомство з вантажною технікою варто почати з класичного інструктажу. Час від часу нагадувати основні правила безпечного використання складської техніки і застосовувати їх на практиці не просто бажано, а необхідно. Адже той, хто обізнаний, той озброєний.

1. Не забувайте про дрес-код! Під час роботи з навантажувальником Дуже важливо, щоб водії навантажувачів мали відповідні дозволи, були навчені і атестовані. Знайомство з вантажною технікою варто почати з класичного інструктажу.

2. Щоб не зісковзнути з платформи кабіни навантажувальника, не впасти на підлогу, слідкуйте за руками і взуттям. Вони не повинні бути вологими або жирними.

3. Перед початком роботи на автонавантажувачі завжди перевіряйте техніку і в разі несправності відразу повідомляйте про це начальнику зміни.

4. Необхідні під час роботи елементи (підлокітник, крісло, дзеркала заднього виду) потрібно правильно відрегулювати перед тим, як завести вилковий навантажувач.

 
59cb28a3215f6e8bc374c8ab89983fcf.jpg (289 KB)

5. Сівши в кабіну оператора, не забувайте пристебнутися ременем безпеки. В жодному випадку не висовуйте руки, ноги або голову за межі навантажувача. Рухайтеся тільки по заздалегідь встановленим зонам, не забуваючи дивитися на всі боки.

6. Підтримуйте певну дистанцію. Між технікою (від кінця вил попереднього навантажувача до передньої частини наступного) має бути відстань не менше 10 м, а на похилих поверхнях – не менше 20 м.

7. Будьте вкрай обережні на слизьких, нерівних покриттях. Намагайтеся об'їжджати вибоїни і горби. Не варто переїжджати через будь-які предмети, залишені на підлозі, оскільки це може призвести до зміщення або падіння вантажу.

8. Слідкуйте за швидкістю руху, знижуючи її на поворотах. Запам'ятайте, що різко гальмувати, рушати і повертатися або змінювати напрямок заборонено. Якщо ви направляєте транспортний засіб вгору похилою поверхнею, то рухайтеся переднім ходом, якщо вниз – заднім.

9. При поворотах за кут або в місцях, де можуть перебувати пішоходи, використовуйте звукові попереджувальні сигнали. У такий спосіб ви гарантуєте безпеку і собі, й іншим співробітникам.  

10. Стежте за тим, щоб під час руху навантажувача на поворотах вили не були підняті. А під час транспортування вантажу – і зовсім опущені до мінімально допустимої висоти і нахилені назад. Так в рази підвищується стійкість автомобіля і знижується до нуля ймовірність перекидання товару.

aff37fa94bb47b11a4705000cef9858c.jpg (158 KB)
 

11. Завжди ретельно перевіряйте положення вантажу на вилах перед підйомом, опусканням або рухом. Його потрібно рівномірно розподілити на вилкових підхватах. Не розміщуйте товар на пошкоджену або деформовану палету. Піднімати і транспортувати незакріплений товар або вантаж в нестійкому положенні заборонено. Для його фіксації можна використовувати трос або стрічку.

12. За жодних умов не перевищуйте встановлену вантажопідйомність навантажувальника. І не займайтеся завантаженням і розвантаженням на похилій поверхні.

13. Не дозволяйте собі стояти і проходити під вантажем або вантажопідйомним механізмом, адже вантаж може впасти і нанести тяжкі травми.

14. Небезпечно просовувати руки або ноги між поперечними деталями щогли навантажувача. При опусканні щогли кінцівки можуть бути затиснуті і серйозно травмовані.

15. Постійно стежте за тим, де перебувають пішоходи, тримайте з ними візуальний контакт. Будьте особливо обережними в пішохідних зонах.

16. Аби забезпечити хорошу оглядовість по колу, потрібно: переміщувати товар на мінімальній висоті; рухатися навантажувачем заднім ходом, якщо тільки ви не переміщується вгору похилою поверхнею; рухаючись заднім ходом, нахиляйте вилковий підхват навантажувача назад і переконайтеся в тому, що товар надійно закріплений.

17. Автонавантажувач призначений переміщувати товари, а не людей. Тому ніколи не транспортуйте на ньому сторонніх людей або інших співробітників (якщо тільки в кабіні не передбачене друге крісло).

18. Також не дозволяється навантажувачами піднімати людей на висоту. Для цього використовують спеціальні механізми з надійно закріпленою платформою та поручнями безпеки.

19. Після закінчення робочої зміни залишайте навантажувач у місці зарядки/заправки. Не забувайте опустити вила навантажувача на землю і увімкнути гальмо в режим стояння. Заглушіть двигун, витягніть ключ із замка запалювання.

20. Заряджати/заправляти навантажувач потрібно в спеціальних приміщеннях, які добре провітрюються, без джерел іскріння або відкритого полум'я. Не забувайте вимикати навантажувач на час зарядки/заправки.

Робіть себе видимими: правила безпеки для пішоходів

Розробники вантажної техніки Jungheinrich роблять все можливе, щоб забезпечити хорошу видимість для водіїв, створюючи зручні кабіни з відмінним оглядом. Але незважаючи на це, комплектувальникам, менеджерам, продавцям, вантажникам потрібно бути пильними, дотримуватися правил безпеки і робити себе видимими для водіїв навантажувальників.

1. Не ігноруйте правил поводження на складі, яким курсує вантажна техніка. Аби уникнути нещасних випадків, пересувайтеся на спеціально відведених ділянках для пішоходів і переходьте тільки там, де це дозволено.

Як правило, на великих виробничих об'єктах зі значною кількістю навантажувачів такі зони позначаються смугами руху, створюючи пішохідні переходи. Знаючи про це, водій вилкового навантажувача очікує побачити там пішоходів, тому завжди знижує швидкість або ж подає попереджувальні сигнали.

2. Намагайтеся бути в полі зору водія, тримайте з ним візуальний контакт.

 
420108d50b543cba44635005f55df215.jpg (96 KB)

3. Вирушаючи на склад, завжди одягайте світловідбиваючі жилети. У районі з активним рухом вони зроблять вас видимими навіть при слабкому освітленні.

4. У зонах безпосередньої завантаження/розвантаження одягайте на голову каску.

5. Не сприймайте навантажувач як автомобіль. Тому що, рухаючись навіть на невеликій швидкості, він не може зупинитися миттєво. Крім того, радіус повороту цього транспортного засобу набагато більший, аніж в звичайного авто. Тому від навантажувача потрібно триматися на відстані не менше 5 м.

Як то кажуть, береженого Бог береже. Не нехтуйте простими правилами поведінки з навантажувачами, будьте відповідальними до себе і своїх колег. А про кращих помічників для вашого складу вже подбаємо ми. 

Телефонуйте за номером (073) 972 11 40, і ми підберемо для вас і вашого бізнесу тільки ідеальний варіант, запропонувавши перевірену і безпечну вантажну техніку.