Автоматизація складської логістики: тренди 2022 року та підсумки 2021

статті
Автоматизація складської логістики: тренди 2022 року та підсумки 2021 Автоматизація складської логістики: тренди 2022 року та підсумки 2021 Автоматизація складської логістики: тренди 2022 року та підсумки 2021

Стрімкі зміни в торгівлі, складності прогнозування продажів та високий рівень сервісу –завдання сьогодення, розв’язати які допомагає автоматизація операцій. Про стан галузі, можливості збереження конкурентних переваг та перспективи розповідає Ярослав Бендяк, керівник департаменту «Автоматизація складської логістики» компанії Sklad Service .

Підсумки 2021 року

Скажімо відверто, цього року значущих проєктів та інвестицій на ринку не спостерігалося: реалізовані були ті з них, які планувалися ще у 2020 році. Якщо розглянути процеси, що притаманні виробничій та складській логістиці, можна виокремити наступні тенденції. У виробничій, з огляду на аграрний ухил країни, спостерігаємо тренд холодної логістики. Відсутність достатньої кількості відповідних складів в Україні спровокувала проєктний попит на ці об'єкти. Серед рішень, значним попитом (особливо серед компаній сегменту HoReCa та тих, хто працює із замороженими напівфабрикатами) користувались проєкти із застосуванням мобільних палетних систем.

У складській логістиці попит формував сегмент онлайн-комерції, через що велику значущість набули рішення з організації підбору та комплектації замовлень. У 2021 році компанії, які розпочали доповнювати офлайнові продажі іншими каналами збуту, концентрували увагу на автоматизації лише декількох процесів та операцій. Наприклад, збільшували ефективність комплектувальників, робота яких полягає у швидкому відборі великої кількості товарів для формування замовлень. Ті компанії, які вже мали стабільне зростання у 2021 році, завершили автоматизацію всіх операцій складських процесів. Втім частка таких компаній в Україні досі незначна.

shutterstock_1894136467 (2).jpg (16.91 MB)

В цілому, розвиток онлайн-торгівлі за минулі періоди спонукав компанії йти двома шляхами: або створювати єдину універсальну модель комплектації великих та експрес замовлень, або розподіляти ці напрямки за різними зонами. Раніше, компанії мали у своєму розпорядженні один центральний склад, що обслуговував всі канали збуту, зараз тренд змістився. Компанії, які розвивають власну мережу офлайн-магазинів та мають необхідність щоденного поповнення, активно розвивають напрямок інтернет торгівлі, під який формують окремий склад. Цей тренд змушує замислюватися про різні методології комплектації, грамотну побудову процесів на подібних складах та відповідні системи управління.

Цікаве спостереження: головним чинником при виборі системи управління складами нарешті виступає не виступає не тільки її вартість, але і гнучкість до зміни моделі під існуючі зростаючі тренди ринку. Це стосується не лише системних рішень. До технологій зберігання або відбору, які сьогодні впроваджують багато компаній, також висувають вимоги гнучкості в часі. Це закономірно, враховуючи можливі зміни у стратегіях компаній: багато хто вже перейшов з гуртових систем до дрібноштучних, зросла кількість SKU на складах. У зв'язку з цим, зменшується попит на системи типу drive-in – донедавна одне з популярних та доступних рішень для зберігання монопродуктів. Відповідно, зростає попит на шатлові системи, які здатні обробляти більшу кількість SKU, ніж drive-in, за аналогічної щільності зберігання.

Приживається та імплементується роботизація. Кілька років тому роботизація операцій комплектації або переміщення товарів за допомогою роботів було ноу-хау, натомість зараз багато компаній або вже впровадили, або розглядають роботизацію певних операцій. Швидкий темп життя, вимоги до обслуговування замовлень постійно зазнають змін, і складські технології, власне як логістика в цілому, гнучко й швидко реагують на це.

Прогнозні очікування 2022 року

Не секрет, що компанії сфери фармацевтики, ритейл, одягу, електроніки, й маркетплейси в цілому – показують значне зростання в онлайн сегменті та продовжують нарощувати обороти, як наслідок, стають споживачами номер один рішень з автоматизації та роботизації операцій.

У 2022 році будуть мати попит як комплексні, так і точкові рішення. Комплексна автоматизація – це довгий, складний та вартісний процес. Ті компанії, які виявили інтерес до подібних рішень раніше, краще підготовлені до впровадження масштабних проєктів, тому що вони вже впроваджують точкові рішення, розуміють окупність та вигоди.

З великою ймовірністю можна стверджувати, що прості рішення будуть масовими: такі, як, наприклад, рух товарів за допомогою транспортних конвеєрів. Говорячи про прості рішення, маємо на увазі ті , які не потребують наявності WMS системи та складної логіки. На складах є різні зони підбору та комплектації, а транспортна конвеєрна лінія допомагає створювати безперервний процес руху товарів. До подібних рішень можна також віднести ліфтові та карусельні системи, AS/RS та системи вагового контролю, роботизацію операцій.

Забезпечення безперервності процесів. 

Розуміння того, що інтернет-замовлення – це переважно дрібноштучні товари, які зазвичай розташовують на поличковому висотному зберіганні, то для відбору та передачі їх кінцевому замовнику потрібно вміти швидко організовувати їх спуск. Для безперервного спуску таких товарів із зони зберігання передбачені ліфти, спіральні конвеєри. Вони дозволяють економити простір складу, забезпечують безперервність процесу 24/7 та призначені як для роботи з коробами (ящиками), так і з палетами.

Точність формування замовлень. 

Враховуючи те, що середньостатистичне замовлення за кількістю SKU постійно зростає, особливого значення набуває контроль точності комплектації. А це провокує попит на рішення вагового контролю, світлового відбору pick-to-light та підбору за допомогою голосових команд pick-by-voice. Такі системи передбачають обробку та підготовку замовлень у напівавтоматичному режимі, знижують кількість помилок підбору та комплектації, збільшують продуктивність комплектувальників. Багато хто вважає, що автоматизація монотонних операцій викреслить з процесу людину, проте останні дослідження свідчать інше: автоматизація нескладних повторюваних операцій звільняє людину для дійсно важливих завдань. Простіше кажучи, завдяки роботам можна буде припинити ”вигоряння” персоналу й зменшити помилки, що суттєво заощадить час та кошти.

Фізичні засоби автоматизації. 

Переважно до таких засобів належать дрони – наше невідворотне майбутнє. Втім наразі питання їх широкого використання лежить в площині чіткої стандартизації процесів. Тільки за умов регламентації операцій дрон матиме можливість виконувати процес автоматично. З позитивного – на сьогодні керівники компаній приділяють більше уваги реінжинірингу, залучають до цього сторонніх фахівців. Тому сподіваємося на масове використання дронів різних конфігурацій у складській логістиці у найближчі 3 – 5 років.

Зберігання продукції. 

Складська логістика – це не тільки робота з дрібноштучним товаром, але також з палетами. Для зберігання палетних вантажів використовують шатлові системи, які дозволяють швидко приймати й відвантажувати продукцію: швидкість переміщення шатла до 1м/с. Однак, шатлові, так само як гравітаційні системи, розраховані на зберігання 1 SKU в каналі, тому грамотне зонування складу та попит на проєктні роботи виходять на перший план.

w1096x2_eqbefue88_1f6143d0.jpg (963 KB)

Організація видачі продукції. 

Загалом, тренд, який ми спостерігаємо зараз – це нарощування чеків видачі, але не завдяки відкриттю розподільчих центрів (чим більша кількість складів, тим вищі витрати на логістику), а через переформатування власних точок видачі та використання партнерських. Саме розвиток пунктів видачі та їх подальша автоматизація будуть масштабуватися у 2022 році. В цьому допоможе роботизація: мобільні роботи, які здійснюють доставку стелажів з продукцією або окремих коробів. Головна перевага – впровадження таких роботів не потребує перебудови складів.

Загалом рік обіцяє бути насиченим саме проєктними замовленнями, оскільки моменту імплементації будь-якого рішення передує величезна попередня робота. Вже зараз ми бачимо зацікавленість у проєктних роботах з боку компаній інших країн. Це безумовно збільшує попит на вітчизняних фахівців, але є приводом замислитися про можливий відтік висококваліфікованих кадрів, які здатні реалізовувати складні проєкти з автоматизації. Втім маємо оптимістичний погляд: розвиток вітчизняних маркетплейсів, фулфілмент складів та намагання компаній до оптимізації витрат є свідчення того, що цікаві та масштабні проєкти з автоматизації ще попереду.

Саме тому збереження гнучкості та адаптивності, пошук можливостей зростання та консолідація зусиль – це ті основи, які підтримуватимуть будь-який бізнес та допомагатимуть кожному з нас стати ще трішечки краще. Якщо саме ви знаходитесь в пошуку можливостей, ми маємо чим допомогти - https://ssk.ua/ надає комплексні рішення в логістиці та пропонує новаторські рішення зі всього світу. 

Рішення від Склад Сервіс
Шатлові 1D стелажі Шатлові 1D стелажі Шатлові 1D стелажі
В тренді
  • Використання корисного об'єму складу: 90%
  • Глибина каналу не обмежена
  • Швидкість переміщення шатла: 0,8-1 м/с
підходить для
Палети EUR 1200x800
Палети FIN 1200x1000

Опис конструкції Шатлові стелажі візуально дуже схожі на в'їзні (drive-in), однак несучий профіль має більш складну конструкцію, необхідну для переміщення автоматизованого візка (шатла). Як і у випадку з гравітаційними стелажами, складській техніці не потрібно заїжджати всередину стелажа. Це підвищ

Докладніше
Системи Pick-to-Light, Pick-to-Voice Системи Pick-to-Light, Pick-to-Voice Системи Pick-to-Light, Pick-to-Voice
В тренді
  • Продуктивність комплектації: до 350 рядків за годину
  • Діапазон робочих температур: від -30 °С до +50 °С
  • Інтеграція з WMS
  • Простота у використанні
підходить для
Набір замовлень з комірок і коробок
Сортування й інвентаризація

Опис конструкції Системи Pick-to-light – комплексне рішення для оптимізації складського обліку. Інтуїтивно зрозуміле і зручне обладнання, яке спрощує комплектування замовлень без додаткової паперової роботи. Підвищення ефективності складського обліку передбачає використання системи штрих-код

Докладніше
Конвеєрні системи для коробок і ящиків Конвеєрні системи для коробок і ящиків Конвеєрні системи для коробок і ящиків
На складі
  • Можуть використовуватися в холодильних і морозильних складах
  • Сумісні з більшістю типів тари
  • Максимальна вага ящика – 50 кг
  • Висока швидкість обробки
підходить для
Штучні вироби
Ящики
Лотки
Коробки

Опис конструкції Конвеєри дозволяють значно автоматизувати процес переміщення товарів за постійними маршрутами руху і, як наслідок, підвищити продуктивність складу, одночасно мінімізуючи експлуатаційні витрати. Такі системи можуть використовуватися як для переміщення товару всередині приміщення, т

Докладніше