Які рішення імплементували вітчизняні компанії на третьому році повномасштабного вторгнення? Покажемо кейси наших замовників. Нехай замість слів говорять успішно реалізовані проєкти Sklad Service.

Чому ми можемо про це говорити та що цікаво вітчизняному бізнесу?

Бо маємо досвід в розробці та реалізації складських рішень різної складності. Працюємо на ринку України понад 19 років. Маємо декілька напрямків роботи: стелажні системи, складська техніка, тара, автоматизовані рішення. Саме тому ми – в темі.

Якщо згрупувати запити за останні 2,5 роки, відмічаємо зацікавленість в наступних категоріях: швидкомонтовані споруди, та механізми/обладнання для полегшення рутинних операцій. Чому так, відповідь нижче.

Модульні споруди: які можливості надають?

По-перше, модульні споруди, інші назви: збірні або швидкомонтовані, технологія не нова, але зараз отримала новий поштовх. Це відбувається скрізь у світі, але має різне підґрунтя.

shvydkomontovani-sklady-ua.jpg (1.19 MB)

В Штатах це пов'язано з тим, що капбудівництво має довгий процес отримання дозвільних документацій, який іноді триває роками. Дозволів там багато й різних, як-то, наприклад щодо сейсмоактивності. Тому цікавість до ШМБ зростає, про що свідчить велика логістична виставка в Штатах, MODEX-2024, де багато європейських компаній (зокрема німецьких) представляли швидкомонтовані споруди. Рішення, що позбавляють вас довгого бюрократичного дозвільного процесу.

Чому саме європейські компанії презентують цю технологію? Бо ці рішення в Європі давно є нормою, що в житловій інфраструктурі, що в комерційній, логістичній. Сам підхід монтажу вибудований роками та багато разів імплементований в щільній забудові європейських вулиць.

Чим ШМБ цікаво українським компаніям?

Ми зібрали основні вирішальні фактори, що мають вплив при прийнятті рішень щодо встановлення ШМБ:

  • час на зведення споруди,
  • урегулювання питань з будівельною документацією та дозволами,
  • вартість робіт «під ключ»,
  • можливість будувати на наявній ділянці,
  • можливість перемістити в разі релокації,
  • окупність інвестицій.

Хто, де та як використовує ШМБ?

Докладно про технологічні переваги ми розповідали тут. Аби не повторюватися, акцентуємо лише проєкти.

Великий проєкт складу для компанії «Агромат». Для нього була задіяна власна ділянка, яка не використовувалась довгий час. Подивитись, як це працює можна тут. Проєкт тривалістю 2,5 місяці: виготовлення конструкції – місяць, решта часу – монтаж.

top-skladskykh-rishen-dlia-biznesiv-v-ukraini-5.jpg (216 KB)top-skladskykh-rishen-dlia-biznesiv-v-ukraini-4.jpg (263 KB)

Коли складнощі з ділянкою під забудову, або якщо вам видається, що вона не придатна, наша відповідь тут. Це склад компанії «АвтоНова-Д». Забудова була на ділянці з шаленим перепадом висот. Потрібно було враховуючи різність висот, герметично пристикувати нову модульну конструкцію до наявної капітальної будівлі складу, яка має стандартні рампи для вантажівок на висоті 1,2 м над поверхнею землі. Плюс до цього, додати ще рампи під середньотоннажний транспорт. Ми підняли підлогу нової конструкції складу на висоту 1,2 м, зберегли ухил до 80 см та додали нові мінідоки. Тепер це ШМБ склад, висотою 2,5 метри від підлоги до верхнього краю стіни, що, як у фантастичному блокбастері, не торкається землі.

top-skladskykh-rishen-dlia-biznesiv-v-ukraini-2.jpg (347 KB)В разі якщо запит – поєднати склад та виробниче приміщення. Приклади цього також вже ж в Україні. ШМБ це про масштабованість та універсальність. Ширина конструкції – до 40 метрів. Відсутність колон усередині споруди. Висота стін – до 8 метрів, яку можна регулювати залежно від того висотне палетне зберігання, чи штабелювання потрібно бізнесу. Отже, компанії отримують придатну будівлю де можна інсталювати стелажні системи, конвеєрне та виробниче обладнання. Пересвідчитись можна тут – це наш проєкт для виробничої компанії «Їжа для роздумів».

Чи є недоліки ШМБ?

Технологія, як ніж, її цінність в розумінні функціонала. Головні недоліки, що підривають довіру до технології:

  • Підрядники, що не розуміються на процесах. До прикладу, в Штатах підрядники виставляють рахунок на 10% вище, навіть якщо вони виконують лише частину роботи. Через те, що вони не знайомі з технологією, вони в кінцевому підсумку встановлюють ціни на ті роботи, які вже включено в технологію.
  • Несертифіковані матеріали. Замість конструкційного алюмінію, фарбована сталь. Замість сертифікованих матеріалів для даху, замінник no-name brand.
  • Відсутність або невміння зробити грамотне параметричне проєктування та моделювання. Зведення споруди – не лише монтажні роботи. Ним мають передувати оцінювання доцільність будівництва на ділянці та розробка раціональних варіантів з використанням спеціалізованого програмного забезпечення.

Рішення для полегшення операцій на складі та виробництві

Максимально прості та дієві, що в тренді, – це рокли електричні та конвеєри.
Щодо конвеєрів, яскравим прикладом є проєкт компанії «Сузір'я». Потоковий спуск замовлень тарно-штучного товару з 5 поверхів зберігання завдяки спіральному конвеєру. Подивитись на готовий проєкт можна тут. Ці конвеєри є достойною альтернативою ліфтам або конвеєрним гіркам. Термін реалізації проєкту – 2,5 місяці.

top-skladskykh-rishen-dlia-biznesiv-v-ukraini-6.jpg (899 KB)

Взагалі радимо придивитись до конвеєрів. Їх існує величезна лінійка: гравітаційні, з ухилом, з реверсивним рухом, з мотором та без, роликові, пластикові, стрічкові, зсувні тощо. Це те обладнання, яке прискорює та спрощує роботу, зменшую залежність від електроенергії, та працівників, що наразі є великими питаннями та викликами для багатьох бізнесів в Україні.

Щодо електричних рокл. Одним з найбільших замовників в Україні стала компанія «Нова пошта», понад 200 одиниць техніки. Йдеться про візки F-4. Що в них корисного? Швидкість: 4 км/г з вантажем, 4,5 км/г порожній. Два слоти під акумуляторні батареї: тривалість роботи від двох акумів 11 годин, від одного – 5,5 години. Зарядка від звичайної розетки на 220 В; для повної зарядки достатньо 2,5 години. Плюс до всього, з ними можна заощадити: 176 одиниць техніки F4 у 40-футовому транспортному контейнері дозволяє знизити вартість морського вантажу до 40%.

Чи є нетипові запити?

Так, мобільні та шатлові системи.

Наприклад, склад м’ясної продукції в камерах заморозки на мобільних палетних системах для компанії OPOS. Це технологічне рішення забезпечує швидкий доступ до кожної палети й використання до 80% корисного об'єму складу. Завдяки мобільним стелажам, склад може ефективно зберігати широкий асортимент продукції, зменшуючи витрати на утримання камер заморозки. Подивитись проєкт можна тут.

top-skladskykh-rishen-dlia-biznesiv-v-ukraini-8.jpg (265 KB)top-skladskykh-rishen-dlia-biznesiv-v-ukraini-7.jpg (430 KB)

Щодо шатлових систем, вже імплементовано унікальний проєкт Кам'янка-Бузького заводу продовольчих товарів. В чому унікальність? Зазвичай в морозильних камерах та холодних складах монтують стелажні системи Драйв-Ін. Тут – шатл. Дивіться як це працює тут. Компанія отримала: потроєний об’єм зберігання в морозильній камері, обробку в кількості 30 палет за пів години. Тривалість реалізації проєкту «під ключ» – 4 місяці.

На що ще звернути увагу?

Ще є мезонінні конструкції, які дозволять використовувати не лише площу, а й об’єм складу. Не нехтуйте ним. Адже кожен квадратний метр вгору – це заощаджені кошти на утриманні запасів та оренді складу.

І головне, звертайтеся до тих, хто в темі роками. Хто має досвідчених інженерів, тримає в голові різноманітні рішення, розуміється на процесах, береже репутацію, що формувалась роками. Звертайтеся до тих, хто працює win-win.