Автоматизація складських процесів — це гарантія ефективного управління та конкурентоспроможності бізнесу. Коли облік товарів, інвентаризація, зберігання та інші процеси не автоматизовані, то про оптимізацію складського господарства і мови йти не може. По суті, якщо цими процесами буде керувати комп'ютер, то звільнитися час для вирішення інших завдань по складу. Впровадження WMS системи сприяє організації складських процесів і допомагає підвищити продуктивність.


WMS (з англ. Warehouse Management System) — система управління складом, яка забезпечує комплексну автоматизацію всіх складських бізнес-процесів. Дана система є операційною програмою управління складським господарством: логістикою, обліком запасів, плануванням і т.д. Завдяки цій системі можна зменшити витрати і збільшити прозорість складських операцій.

Функціональність WMS

Серед основних функцій системи WMS можна виділити прийом, складування і зберігання товарів. Але завдяки різноманітності версій програмного забезпечення, є можливість вирішити завдання більш широкого спектру.

wms-sistema-kak-eto-rabotaet-1.jpg (251 KB)

Додаткові функції системи управління складом:

  • управління основними складськими операціями (прийом, комплектація, відвантаження та ін.);
  • планування роботи складу;
  • інвентаризація та управління запасами;
  • автоматизоване ведення документообігу (формування звітності);
  • управління трудовими ресурсами.

Функціональність сучасних систем WMS різноманітна, так як вони орієнтовані під різні галузі та сфери діяльності. Розробники передбачили можливість доповнювати функціонал WMS систем, але і базового набору цілком достатньо для оптимізації роботи складу.

Переваги

Варто відзначити, що крім вищевикладеного, WMS-система підвищує продуктивність персоналу та скорочує помилки, але при цьому все залежить від особливостей складського комплексу.

Основні переваги використання WMS:

  1. Скорочення помилок за рахунок систематизації технологічних процесів, що забезпечує високу точність інформації про кількість товарів і їх розміщення.

  2.  Збільшення місткості складу завдяки грамотній стратегії автоматизованого розміщення вантажів. Можливість системи моделювати розташування товарних одиниць, дозволяє раціонально розподілити вантаж з урахуванням його габаритів, при цьому оптимізувавши експлуатацію складського простору.

  3. Скорочення часових витрат завдяки автоматизації складських операцій (наприклад, спрощення та підвищення точності інвентаризації) та збільшення продуктивності роботи персоналу на 20-30%.

  4. Підвищення вантажообігу і зменшення запасів товару на складі, за рахунок надання WMS-системою актуальної інформації про товарні залишки на складі в режимі реального часу.

  5. Зниження експлуатаційних витрат завдяки раціональному управлінню складською технікою. WMS-система вибудовує оптимальні маршрути для вантажної техніки, рівномірно розподіляючи навантаження на кожну.

Затребуваність автоматизованої системи WMS 

Система управління складом широко застосовується в різних галузях. WMS ефективні як в торгівлі, так і на виробництвах продуктових і промислових товарів, логістичних комплексах, при управлінні складом в архівному зберіганні - всюди, чия діяльність пов'язана з прийомом, обліком і переміщенням одиниць зберігання.  В принципі впровадження автоматизованої системи раціональне в будь-якому бізнесі.

Вибір

Зробити правильний вибір — це гарантовано убезпечити свій бізнес від збитків і оптимізувати його прибутковість. На сьогоднішній день існують різні програми WMS, відповідно вибрати є з чого. Але, щоб робота була максимально злагодженою, необхідно підбирати систему управління складом під конкретний бізнес, при цьому важливо звернути увагу на такі аспекти:

  • функціональність;
  • досвід використання в такій ж сфері діяльності або схожій;
  • сервісна підтримка;
  • рівень кваліфікації експертів.

Вибір буде залежати від необхідності тієї чи іншої функції для вашого бізнесу, тому важливо розуміти потреби та специфіку сфери діяльності. Так, наприклад, комусь достатньо стандартних функцій, а великий бізнес буде мати потребу в більш функціональній системі. Важливо, щоб фахівець, який впроваджує систему, розумів всі бізнес-процеси компанії, це вкрай необхідно для злагодженої роботи програми та ефективності автоматизації в цілому.