Найближчим часом передбачається, що моніторинг транспортних засобів відбуватиметься виключно завдяки IT-технологій і високошвидкісного стільникового зв'язку 5G. Експерти американської компанії Verizon Connect акцентують увагу на основних тенденціях розвитку в транспортній галузі на 2020 році. Про них і піде мова в цій статті.


Відео як складова частина аналізу даних

Відеодані залишаються затребуваними у всіх галузях і транспортна не виняток. Відео в повній мірі фіксує ситуацію, це сприяє безпеці руху, захисту водія та транспортних засобів і так буде найближчим часом. Надалі очікується розвиток інтелектуального аналізу, отриманої інформації з відео. Ефективність застосування відеоданих в транспортній сфері очевидна, а вже тим більше при використанні програмного забезпечення в тандемі з іншими транспортними засобами, наприклад, безпілотними апаратами.

tendencii-razvitiya-transporta-na-2020-god-1.jpg (107 KB)

Впровадження інновацій

Зосередженість компаній на безпеці та збільшенні продуктивності, сприятиме впровадженню нових технологій з великим розмахом. Інноваційні розробки, з використанням штучного інтелекту, в тому числі, стануть найбільш затребувані та популяризовані. На крок попереду своїх конкурентів будуть ті компанії та підприємства, які відстежуватимуть і впроваджуватимуть інноваційні рішення, що надалі стане значною перевагою в їх діяльності.

Електричні транспортні засоби

Електромобілем зараз нікого не здивувати, але поки що їх чисельність на наших дорогах незначна. Найближчим часом аналітики вважають, що до 2030 року число електромобілів збільшитися щонайменше в 5 разів у порівнянні з 2019 роком. 

Очевидність такого прогнозу полягає в тому, що незалежно від форми власності, державні чи приватні структури, підприємства та організації, все більше прагнутимуть стабільного розвитку. Очікується, що в міру затребуваності і збільшення чисельності електромобілів, моніторинг автопарків буде містити інформацію щодо споживання кількості електроенергії, часу зарядки та ін.

tendencii-razvitiya-transporta-na-2020-god-2.jpg (165 KB)

Автономні технології

Стратегія подальшого розвитку транспортної галузі буде ґрунтуватися на інвестиціях в автономні технології. Автомобільна екосистема має тенденцію розвиватися й зростати. Реалізації автономного руху сприяє впровадження 5G, на сьогоднішній день стандартними в більшості автомоделей вже є системи ADAS, що віщує майбутнє AV-систем. Все це може позитивно позначитися на продуктивності та безпеці автопарків і мобільних співробітників.

Технологія 5G

За деякими даними в поліпшенні й трансформації доріг важливу роль відіграють пристрої, завдяки підключенню до мережі 5G. Вже окремі країни в цьому році згодні будувати свою стратегію з управління автопарком із застосуванням 5G. Використовуючи дану технологію, значно збільшиться швидкість та обсяг передачі даних мобільною мережею, це в свою чергу сприятиме створенню більш розумної інфраструктури, яка виведе інтелектуальний транспортний засіб на інший рівень. 5G - це хороша перспектива поліпшення, починаючи від відеоканалів до аналізу даних в режимі онлайн, і нові можливості для транспортної галузі в цілому.

Конкретики в прогнозах не варто очікувати, адже у динамічній сфері перевезень робити це ризиковано. Але варто зазначити, що основну роль у розвитку транспортних підприємств відіграють такі системи, як телематика, і ця ж тенденція очікується найближчим часом.