Визначення митної вартості очолює умовний список варіантів «зловживань» у митників. Невірна оцінка ввезеного товару, некоректне заповнення декларації – все це веде до процедури, що викликає хвилювання навіть у досвідчених бізнесменів, – коригування митної вартості (КМВ). Так, через незнання можна надовго «застрягнути» на митниці й зазнати фінансових та репутаційних збитків. Як же розібратися у примудростях розрахунку МВ і не потрапити на «гачок» митного органу?

Митна вартість і її коригування

Коректне оформлення документів при експортно-імпортних операціях – запорука ефективної зовнішньоекономічної діяльності. Тоді як найменші недоліки під час підготовки пакету документації часто призводять до коригування митної вартості. А це вкрай виснажливий процес.

Додатковий перерахунок мита та податку після КМВ, простій вантажу на митниці тягне фінансові втрати, виплату неустойок, непорозуміння з клієнтами та партнерами. Та подібній ситуації можна запобігти, розібравшись у суті питання.

Отже, митна вартість являє собою ціну на ввезену з-за кордону продукцію, яка встановлюється для подальшого розрахунку митних платежів. Визначає її декларант або брокер, який представляє інтереси підприємця. Затверджує і контролює – митний орган. У розрахунок МВ включається вартість товару, підтверджена рахунком-фактурою, і фактичні витрати, не прописані у платіжному документі. Такими можуть бути витрати на:

  • завантаження/вивантаження;
  • страховку;
  • тару, послуги з пакування;
  • витрати на експортне оформлення;
  • використання інтелектуальної власності;
  • послуги митного брокера.

Крім того, роялті та частина виручки від продажу імпортної продукції в Україні, що згідно з контрактом перераховується постачальнику, також мають бути враховані при визначенні митної вартості товару.

Правильне формування МВ необхідно для:

  • оподаткування продукції, яка ввозиться на територію України;
  • реєстрації статистичних даних з митних і зовнішньоекономічних операцій;
  • визначення подальших заходів і витрат з врегулювання торгово-економічних відносин, пов'язаних з ціною товару.

Якщо представнику митниці з якихось причин здалося, що зазначена в декларації МВ не відповідає реальній вартості – виноситься рішення про її коригування. Грань між заявленою декларантом ТЗ і вартістю, яку визначила митниця, доволі тонка. Іншими словами, якщо митний орган не згоден із заявленою ціною інвойсу – бути перерахунку, причому в бік підвищення ціни!

Подібний «вердикт», звісно ж, повинен мати обґрунтування. Приводом для такого рішення можуть бути:

  • невідповідність заявленої митної вартості фактичній;
  • виявлення невідповідностей або помилок у декларації;
  • зазначення завідомо неправдивих даних;
  • додаткова документація, що впливає на зміну вартості товару або її характеристик;
  • неправильний вибір методу обчислення МВ.

У рамках коригування МВ декларант виправляє дані в декларації, закриває питання щодо оплати податків і мита. Причому виправлення слід виконати в точно відведений митною службою термін. В іншому випадку контролюючий орган має право заборонити пропуск вантажу на територію України.

Митна вартість: як її визначити?

Сума мит і податків, яку учасник ЗЕД сплачує при поставці товару, безпосередньо залежить від митної вартості товару. МВ, в свою чергу, формується на підставі міжнародного договору між країнами-учасниками. На підставі внесених декларантом даних про вантаж у сервісі електронного декларування проводиться автоматична калькуляція. Для цього застосовується один з 6-ти існуючих методів. Кожен з них базується на різних варіантах розрахунку й застосовується лише послідовно.

Метод 1, основний – розрахунок проводиться за вартістю угоди з ввезених товарів. МВ формується на підставі контрактної ціни + додаткових витрат (перевезення, навантаження, страхування, винагорода агенту, витрати на тару, упаковку, використання інтелектуальної власності).

Метод 2-3 – за вартістю угоди з ідентичними/однорідними товарами, ввезеними одночасно. До такого методу вдаються, коли використання першого методу неможливо. МВ визначається, виходячи з вартості угоди з ідентичними/однорідними товарами. Доречно застосувати, якщо продукція:

  • буде реалізовуватися на території України;
  • завезена на територію України разом з товарами, що підлягають оцінці або за 90 днів до їх ввезення;
  • ввозилася в Україну на аналогічних умовах і в такій самій кількості (в іншому випадку учаснику ЗЕД потрібно відкоригувати вартість і надати відповідні документи контролеру митної служби).

Метод 4 – віднімання вартості. Метод заснований на вартості, яка раніше застосовувалася до ввезених ідентичних/однорідних товарів, реалізованих на території України найбільшою агрегованою партією. При такому варіанті від вартості товару віднімаються витрати, що притаманні лише внутрішньому ринку й не включаються у МВ (мита, витрати на перевезення, страхування, податки).

Метод 5 – додавання вартості. Сформовано на основі врахування витрат при виробництві товарів. До них же додається сума витрат і доходів, характерних для подібного типу товарів. Такий метод вважається найскладнішим. І не дивно: який постачальник схоче ділиться калькуляцією собівартості продукції?!

Метод 6, резервний – застосовується в разі неможливості скористатися жодним із попередніх п'яти методів. Базується виключно на оцінках та розрахунках експертів. Для формування МВ застосовується ціна товару, за якою вона продається у звичайному режимі торгівлі, а також в умовах продажів з великою конкуренцією.

Митна вартість: етап оформлення декларації

З 2017 року на території України митні декларації оформлюються в електронному вигляді. Це суттєво спрощує взаємодію з митними органами. Декларування митної вартості – невід'ємний етап на шляху перетину вантажем кордону. Всі дані про ціну, характеристики та особливості продукції розміщуються у відповідних полях електронної сторінки. У графі 6 вказується метод розрахунку вартості, який був застосований. Графа 8 призначена для завантаження документів, що обґрунтовують вартість імпортованої продукції.

Перед відправкою документації слід надзвичайно уважно перевірити внесені відомості. Адже кожна, на перший погляд, несуттєва помилка викличе недовіру і призведе до збитків.

У висновку можна видихнути з полегшенням: так, точно визначити митну вартість вантажу і уникнути тяжкої процедури коригування реально! Головне – грамотно підійти до питання визначення категорії товару, оформлення бухгалтерської документації, товарно-транспортних та експортно-імпортних накладних, а також інвойсу.

Упоратися з цим завданням допоможуть правила, прописані у великій нормативно-документальній базі. Або кваліфікований митний брокер, який знає тонкощі підступного законодавства й володіє потрібними механізмами з питань ЗЕД.

Компанія «Склад Сервіс» співпрацює з профільними фахівцями в області митної справи і готова надати професійний супровід на всіх етапах транспортування товару. Консультація з питань митно-брокерських послуг – безкоштовна!