У людини, яка не була на складі, має своє уявлення про нього. Як правило, на думку спадає картинка великого приміщення, де розміщується безліч ящиків, коробок, різного роду товар та ін. Але, все це неодмінно має лежати впорядковано. Де? На полицях, можливо, скажете. І це вірно. Саме з полиць і складається стелаж для зберігання вантажів. 

Без стелажів на сучасних складах практично неможливо обійтися. Зараз це обладнання дуже затребуване в складській логістиці. В результаті технічного прогресу конструкція стелажа удосконалилася й стала придатною не тільки на складах, а й в магазинах, побуті, майстернях і т.п. У наш час стелажі стали невід'ємною частиною інтер'єру, але мало хто знає, що ця конструкція налічує більше ніж вікову історію.

skladskie-stellazhi-put-k-usovershenstvovaniyu-1.jpg (40 KB)

Сирна поличка

Вважається, що поява першого стелажа відбулася в період вітрильного флоту. В ті часи простору в трюмах було замало, а в каютах могло тулитися більше десятка осіб. Щоб заощадити місце на борту, один корабельний кок спорудив з підручних матеріалів вертикальний настил і все кухонне приладдя, а також продукти харчування були розміщені на полиці. Таку конструкцію потім почали використовувати в трюмах і навіть на капітанському містку.

 І можливо про це ніхто і не згадав, якби не один завзятий торговець , який практично задарма викупив цей винахід у моряків. Через якийсь час він обладнає свою крамницю в Лондоні, відтворивши просту конструкцію. Так на початку XIX століття почалося повсюдне використання стелажа. Щоправда перший патент на виробництво поличних стелажів отримав J.H. Phillips у 1857 році.

Інноваційний виріб швидко прижився в Європі. До речі, етимологія слова «стелаж» від нідерландського stellage - «етажерка», використовувалася при цьому і голландська назва stellage, що в перекладі означає «складати». Впровадження їх у вжиток приписують народам Голландії та Греції. Стелажі стали чудовою альтернативою громіздким скринях і шафам. Через деякий час з'явилися стелажі для складу з безліччю підвидів

skladskie-stellazhi-put-k-usovershenstvovaniyu-2.jpg (50 KB)

Паллетні стеллажі

Модернізація стелажа відбувалася інтенсивно: сама конструкція адаптувалася під власні потреби - з перегородками для архівного зберігання, з великими полками і піддонами для перевезення вантажів. Так палетні стелажі з'явилися завдяки удосконаленню процесу перевезення та зберігання товарів на палетах. Самі ж палети були винайдені для зміцнення дрібних вантажів приблизно в 1935 році. З роками конструкція стелажів удосконалилася.

 Змінювався матеріал для виробництва, що робило стелажі міцніше та зносостійкими, підвищувалася здатність витримувати значні навантаження, збільшувалася «поверховість» палетних стелажів. Застосувавши знання фізики в проєктуванні стелажів, створюється гравітаційний стелаж - система зберігання, що дозволяє переміщувати вантажі на піддонах під силою тяжіння. Стелаж в результаті, стає практично незамінним у побуті та на виробництві.

skladskie-stellazhi-put-k-usovershenstvovaniyu-3.jpg (87 KB)

Удосконалення стелажних систем в процесі, адже технічний прогрес не стоїть на місці. На сьогоднішній день існують різні види складських стелажів:

Шаттлові палетні стелажі - конструкція схожа з в'їзними стелажними системами. Але за рахунок автоматизованої платформи і відсутності обмеження по глибині стелажа, дозволяє набагато швидше обробляти піддон.

Гравітаційні - спеціальна конструкція, яка дає можливість переміщення палет всередині стелажа за рахунок роликів.

В'їзні стелажі (набивні, глибинні) - оптимальний вид палетних стелажів для зберігання однотипних піддонів і переважно продукції з тривалим терміном придатності.

Мобільні палетні стелажі забезпечують більшу місткість і при цьому доступність до кожного піддону. Широко використовуються в холодильних і морозильних камерах.

Фронтальні - використовуються для багатоярусного розміщення продукції, найпоширеніша конструкція стелажів для піддонів.

Поличні - це рамна конструкція зі стійок і полиць, використовується для зберігання легкого штучного різносортного товару.

Консольні - дозволяють зберігати нестандартні великогабаритні та довгомірні вироби.

Всі ці та інші стелажні конструкції може запропонувати наша компанія. 

Різноманіття складських стелажів від «Склад Сервіс» дозволить вирішити будь-які завдання з ефективного розміщення вантажу незалежно від його розмірів і кількості. Наші менеджери нададуть повний комплекс послуг, що пов'язаний з установкою стелажів. Зараз неможливо уявити зберігання без використання стелажних систем, адже вони несуть не тільки практичну, але й естетичну функції.