Складська техніка. Як правильно вибрати навантажувач?

статті
Складська техніка. Як правильно вибрати навантажувач? Складська техніка. Як правильно вибрати навантажувач? Складська техніка. Як правильно вибрати навантажувач?

Купівля складської техніки – це чимала інвестиція (особливо для невеликого бізнесу), тому до вибору навантажувача варто поставитися з максимальною серйозністю. Сьогодні існує величезна різноманітність складської техніки різних типів, розмірів і цінових категорій: автонавантажувачі, електронавантажувачі, штабелери, річтраки, складські візки. Як же не помилитися і зробити правильний вибір? Ми написали цю статтю, щоб полегшити читачеві завдання щодо вибору оптимальної техніки для складу.

bea7670dc6a27a53fd1e9bc0184fc11c.jpg (58 KB)

Перш за все, перед тим, як звернутися до постачальника техніки, ви повинні чітко визначити завдання, які буде виконувати навантажувач та умови, де він буде експлуатуватися:

  • з якими вантажами належить працювати (вага, габарити, тип вантажу);
  • висота підйому вантажу (на яку висоту навантажувач буде складувати товари);
  • умови експлуатації (всередині приміщень, на вулиці або комбіновані умови);
  • простір для роботи техніки (робочі коридори, місце для маневрування);
  • скільки годин або змін буде працювати навантажувач;
  • і яким бюджетом ви маєте на купівлю техніки.

Відповіді на ці нескладні питання, допоможуть підібрати оптимальний навантажувач.

10b480bd5a36f18cbf7c1304a72291cf.jpg (29 KB)

  • Вантажопідйомність

Сучасна складська техніка має вантажопідйомністю в діапазоні від 1 т  25 т. При цьому необхідно враховувати не тільки вага вантажу, але і його габарити, і центр ваги. Стандартні навантажувачі мають центр завантаження 500-600 мм, якщо габарити вантажу більше 1-1,2 м, слід підібрати навантажувач більшої вантажопідйомності. Якщо ви не впевнені, що складська техніка буде працювати весь час з однотипними вантажами, то варто придбати вилочний навантажувач з запасом по вантажопідйомності. Найбільш потужна і вантажопідйомна складська техніка – це дизельні навантажувачі.

4c16505170b2f3a2a0c8e5d6a2b4e272.jpg (39 KB)

  • Висота підйому

    З цим параметром все зрозуміло – вибирайте навантажувач з такою висотою підйому, на яку вам необхідно піднімати вантажі. Наприклад, для навантаження/розвантаження фур буде достатньо навантажувача з невеликою висотою підйому вил, а якщо потрібно складувати вантажі на висотні стелажі до 12 м, тоді необхідний висотний штабелер (річтраки). У разі якщо вам не потрібно піднімати вантажі, а тільки їх транспортувати на невеликі відстані, то цілком підійде рокла (гідравлічний візок) або електровізок.

    • Умови експлуатації

    В яких умовах буде працювати навантажувач: на вулиці, всередині приміщень або комбіновано, і там і там? Цей важливий параметр впливає в першу чергу, на якому паливі буде використовуватися навантажувач. Двигуни внутрішнього згоряння, що працюють на бензині або дизельному паливі не придатні для застосування тривалий час в закритих приміщеннях з-за шкідливих вихлопних газів і гучної роботи, але для використання на вулиці дизельний або бензиновий навантажувач може стати правильним вибором.

    Електронавантажувач – ідеальний помічник для роботи всередині приміщень – це екологічна, маневрена і тиха складська техніка. При цьому електронавантажувач не рекомендується застосовувати на вулиці через уразливості до впливів навколишнього середовища (дощ, сніг, низькі температури несприятливо позначаються на ємності акумуляторної батареї).

    Окремо можна відзначити газові навантажувачі (що працюють на зрідженому газі), такий автонавантажувач – це універсальна складська техніка, володіючи гарною екологічністю, газовий навантажувач може працювати і всередині приміщень, і поза складу при низькій температурі.

    Ще один момент, якщо планується використовувати навантажувач на вулиці в будь-яку погоду, варто подбати про комфортних умов роботи оператора і придбати навантажувач з закритою кабіною.

    42c72448f7eeaf2178379908c800d372.jpg (36 KB)

    • Габарити і маневреність навантажувача

    Якщо складська техніка планується використовуватися в обмежених просторах, тоді дуже важливо враховувати такі параметри, як межстеллажный проліт і радіус розвороту навантажувача. Для стелажів з вузькими робочими коридорами існує спеціалізована узкопроходная складська техніка: річтраки, вузькопрохідні і повідкові штабелери.

    • Час безперебійної роботи

    Основним недоліком електричної складської техніки, є необхідність постійно і регулярно заряджати акумуляторні батареї. Електронавантажувач в середньому здатний пропрацювати 8-ми годинну змінубез підзарядки, цього цілком вистачає, якщо робота на складі відбувається в одну зміну (8 год електронавантажувач працює, 8 год заряджається акумулятор, 8 год батарея остигає). Якщо планується використовувати електронавантажувач в декілька змін, то необхідно подбати про додаткові акумулятори. За правилами безпеки потрібно окреме, добре провітрюване приміщення для зарядки батарей.

    5a6eb1c1dcb390431d2606c04efb51f1.jpg (26 KB)

    • Ціна та експлуатаційні витрати

      Сама доступна за вартістю складська техніка – це ручна механічна техніка: рокли (гідравлічні візки) і гідравлічні штабелери. Невисока ціна на таку техніку дозволяє застосовувати її практично скрізь, але не для всіх задач вистачає невеликої вантажопідйомності і низької продуктивності ручної техніки.

      Серед навантажувачів найдорожче коштують електронавантажувачі, але первісна ціна компенсується низькими експлуатаційними витратами (електрика значно дешевше палива, технічне обслуговування проводиться рідше і дешевше).

      Ціна навантажувача закономірно зростає при збільшенні параметрів: вантажопідйомності, висоти підйому і додаткових опцій.

      Найбільш дорога складська техніка – сучасні, висотні навантажувачі і великотоннажні автомобілі: самохідні штабелери, річтраки, збирачі замовлень. Застосовується така техніка у великих складських комплексах з висотними стелажами.

      Звичайно ж, ціни на навантажувачі залежать від фірми-виробника: придбання відомих японських і європейських брендів обійдеться дорожче, але якість такої техніки буде, безсумнівно, вище недорогих китайських навантажувачів.

      05bb2ae5c00e231f16638d306b01364d.jpg (41 KB)

      В ознайомчій статті ми розповіли про основні критерії, які необхідно враховувати при виборі складської техніки, залишається звернутися до надійного постачальника і за допомогою кваліфікованих фахівців вибрати оптимальний для вашого бізнесу навантажувач.

      Рішення від Склад Сервіс
      Навантажувачі електричні Навантажувачі електричні Навантажувачі електричні
      На складі
      Лізинг 5/7/9 %
      • Вантажопідйомність: 1 500-5 000 кг
      • Робочий коридор (Ast): 3 200-4 500 мм
      • Безшумна робота
      • Опція обігріву кабіни
      підходить для
      Закриті приміщення
      Невеликі склади
      Санітарно-захисні зони

      Опис конструкції Електронавантажувач підійде для роботи на складі будь-якого масштабу і призначення, аж до великих майданчиків категорії A+. Зазвичай палетовані вантажі мають масу до 1000 кг, тому найбільш ходові моделі електронавантажувачів, розраховані на вантажопідйомність від 1500 кг, легко спр

      Докладніше
      Дизельні навантажувачі Дизельні навантажувачі Дизельні навантажувачі
      На складі
      Лізинг 5/7/9 %
      • Вантажопідйомність: 1,5-10 тонн
      • Широкий спектр використання
      • Безперебійна робота в будь-яких умовах
      • Тривалий термін експлуатації
      підходить для
      Порти
      Складські зони
      Будівельні об'єкти
      Відкриті складські майданчики
      Промислові зони

      Опис конструкції Дизельний навантажувач розрахований на інтенсивну експлуатацію і має вантажопідйомність від 1,5 тонн і більше; більш потужні моделі можуть транспортувати вантажі масою до 10 тонн. Двигуни, що працюють на «солярці», досить економічні: при вантажопідйомності до 2 тонн за

      Докладніше
      Навантажувачі газові (газ-бензинові) Навантажувачі газові (газ-бензинові) Навантажувачі газові (газ-бензинові)
      Під замовлення
      • Максимальна гнучкість у роботі
      • Економія в споживанні
      • Тривалий термін служби двигуна
      • Менш шкідливі, ніж бензинові моделі
      підходить для
      Відкриті і закриті простори
      Переміщення габаритних вантажів до 8 тонн

      Опис конструкції Головна перевага цього виду техніки – висока і тривала продуктивність при інтенсивній експлуатації. Газ-бензинові навантажувачі комфортні при тривалій роботі і, на відміну від електричних моделей, не потребують зупинок для зарядки батареї. Це в рази збільшує ефективність робо

      Докладніше
      Річтраки (штабелери з висувною щоглою) Річтраки (штабелери з висувною щоглою) Річтраки (штабелери з висувною щоглою)
      Топ продажів
      • Робочий коридор (Ast): 2 700-3 300 мм
      • Вантажопідйомність: до 2 500 кг
      • Підйом вантажів на висоту до 12 м
      • Можливість захоплення піддона з будь-якого боку
      підходить для
      Переміщення і штабелювання вантажу на високих рівнях

      Опис конструкції Річтраки – спеціалізована складська техніка, що поєднує в собі компактність і вантажопідйомність. Висота розміщення палетів може досягати від 5 до 12 метрів, при цьому забезпечується достатній рівень маневреності та керованості для ефективної роботи на складах із багатоярусни

      Докладніше
      Гідравлічні візки (рохля) Гідравлічні візки (рохля) Гідравлічні візки (рохля)
      На складі
      • Вантажопідйомність: 1 000-5 000 кг
      • Довжина вил: 800-2 400 мм
      • Великий вибір рульових коліс і підвилкових роликів
      • Доступна вартість
      підходить для
      Палетовані вантажі, на відкритих і закритих просторах

      Опис конструкції Універсальний помічник на будь-якому підприємстві – рокла. Візок позиціонується, як бюджетний варіант для переміщення вантажів на невеликі відстані. Такі механізми дуже прості у використанні й не потребують додаткового навчання, на відміну від навантажувачів та штабелерів. Ко

      Докладніше