Світ оговтується після пандемії, бізнеси нарощують діяльність. Українські компанії живуть відмінним від того життям. Як «читати» західну аналітику та до чого готуватися вітчизняним компаніям – стислий аналіз від Sklad Service.

Світовий ринок стелажних конструкцій матиме середньорічний темп росту 3,7% з 2021 до 2028 р, про це свідчить дослідження Grand View Research. Роки пандемії позначилися призупиненням ділової активності у всіх країнах та відзначалися відсутністю матеріалів для виготовлення стелажних конструкцій через зриви в ланцюгах постачань.  Тому послаблення карантинних обмежень у першій половині 2022 року стали довгоочікуваними як для комерційних компаній, так і для державного сектору. Нарешті запущено відкладені проєкти будівництва. Традиційно третину ринку тримає сегмент ритейлу, слідом крокують виробничі компанії, логістика тощо.

Очікують, що подальше зростання попиту на ринку стелажних конструкцій відбуватиметься завдяки компаніям електронної комерції, і відповідно підвищить запити на автоматизовані стелажні системи. Зараз 40% світового ринку стелажних систем становлять фронтальні палетні конструкції. Після них: Push Back, Drive-In, консольні стелажі.

Український ринок стелажних систем має інший тренд.  З очевидних причин, вітчизняний бізнес не може відновити після пандемічну ділову активність. Натомість маємо зриви у ланцюгах постачань, ризики введення в експлуатацію нових споруд, економію грошових коштів та необхідність відновлювати бізнес-процеси.

инфографика БУ укр.jpg (352 KB)

«Попит на стелажні системи з моменту широкомасштабних воєнних дій перерозподілився та зазнав суттєвих змін. Придбання нових конструкцій суттєво знижено. Навіть ті компанії, бізнес яких зосереджений в центральних та західних регіонах України, віддають перевагу придбанню вживаних конструкцій. Наразі кількість запитів на них становить 20 - 30% від загальних, тоді як до війни було менш як 10%, – каже Дмитро Ленок, генеральний директор «Склад Сервіс». – І зараз очікувати на зміни та робити прогнози можна лише умовно. Розуміємо, що переломним буде момент закінчення активних бойових дій та відновлення пошкодженої інфраструктури та споруд. Поки що попит формують ті компанії, які проводять релокацію бізнесів, шукають приміщення та встановлюють стелажі».

Отже, встановлення вживаних стелажних конструкцій абсолютно адекватне часу рішення. Єдине, на що потрібно звертати увагу, це обов’язковий технічний огляд таких конструкцій фахівцями. Якщо він є – немає жодних упереджень щодо їх монтажу. Стелажні конструкції  – це скелет, який тримає бізнес-організм. Відновимо скелет, наростимо м’язи!