Жодне велике виробництво не обійдеться без сортувальних конвеєрів. Це незамінне автоматизоване обладнання, без якого важко уявити кропіткий процес сортування або комплектації. Оптимізація робочих процесів за рахунок сортувальної конвеєрної системи очевидна, адже можна швидко і чітко розподілити товар як за категоріями, так і за місцем призначення для зберігання. Завдяки конвеєру зручність сортування відчувається з першої хвилини роботи, наприклад, при упаковці / розкладці одиниць зберігання в коробки, лотки, ящики і т.д.


-chetko-kak-sortirovochnye-sistemy-1.jpg (34 KB)

Про специфіку роботи і особливості таких конвеєрів розповів інженер відділу автоматизації компанії «Склад Сервіс», Сергій Свириденко.

— Підвищити продуктивність, і забезпечити рентабельність логістичних операцій можна завдяки використанню сортувальних конвеєрів. Значне скорочення ручної роботи і зниження тимчасових витрат відбувається за рахунок автоматизованої сортування товарів, організованою в період руху конвеєра. По суті, сортувальний конвеєр є одним з ключових етапів процесу сортування.

На стадії завантаження лінії, щоб використання обладнання було ефективним, необхідно визначити правильність вибору продукції /товару, періодичність подання і т.д. А ось сама періодичність подання на сортування товару, як правило, регулюється швидкістю руху конвеєрної стрічки. За допомогою сканування штрих-коду на упаковці відбувається ідентифікація товару.  Це важливий момент, оскільки сканер зчитує всю інформацію про вантаж для передачі її сортувальній системі, а вже потім товар йде з загального потоку конвеєра по запрограмованому маршруту в точку збору.

Так звані конвеєри для збирання задіяні на етапі  комплектації, представлені кількома лініями для подачі. Потоки і рівномірність надходження вантажу координуються системою збору, незалежно від типу конвеєра (наприклад, роликовий або стрічковий), що дозволяє сортувальній машині працювати безперервно.

Етап відвантаження є завершальним, і тут необхідний контроль надходження товару, який своєчасно повинен вилучатись на виході. Тут використовують роликові (гравітаційні) або стрічкові конвеєри, як відвантажувальне обладнання.

Які механізми використовують на етапі сортування?

— Найрізноманітніші. Справа в тому, що їх досить багато, вони відрізняються складністю і швидкодією, якщо можна так сказати. Розглянемо деякі види сортування, наприклад, сортування на високій швидкості, середній та низькій.

Так ось, якщо говорити про низьку швидкість сортування, то використовуються найпростіше  обладнання в комплексі зі звичайними роликовими або стрічковими конвеєрами, швидкість сортування яких досягає до 30 од/хв. Використання в таких лініях трансферу сприяє передачі (зіштовхуванню) товару в сторону, на інший конвеєр або жолоб. Тут потрібно враховувати зональність конвеєрної лінії для товару, щоб уникнути зіткнень і збоїв в пересуванні. Як правило, один трансфер може застосовуватися для сортування за двома напрямками.

Якщо говорити про сортувальних машинах з середньою швидкістю від 30 до 150 од/хв, то серед них дуже популярні дивертора — пристрої з підйомними робочими механізмами, що забезпечують точну орієнтацію вантажу при його зміщенні. Це відбувається так: під дном короба, що під'їжджає до місця знімання, піднімаються ролики, які дозволяють при великій швидкості переміщення перенаправити його в сторону скидання під кутом приблизно 30-45 º у напрямку руху. Швидкість сортування варіюється від 60 до 150 од / хв. За допомогою такого обладнання можна сортувати різні вантажі, в тому числі і тендітні.

-chetko-kak-sortirovochnye-sistemy-2.jpg (113 KB)

Роликові сортувальні машини з аналогічною швидкістю можуть обробляти товари масою до 225 кг. Конструкторським рішенням в деяких сортувальних пристроях передбачено розташування ряду поперечних коліс між конвеєрними стрічками, що дозволяє не знімати вантаж з конвеєра, так як ці ролики піднімають товар  і прибирають його з конвеєра.

Високошвидкісні сортувальники можуть обробити вже від 150 до 400 од/хв, з цим не впораються звичайні конвеєри, тут підключається в допомогу спеціалізоване обладнання. Вантаж на такі системи можна класти як вручну, так і за допомогою конвеєра.

Найбільш поширені з них конвеєри: з лотками, що нахиляються, конвеєр-знімач поперечний стрічковий з лотками що розсуваються,. Ще спеціально для великогабаритних вантажів існує сортувальник з відхиляють кулачками. Така машина може розподіляти товар з одного на кілька конвеєрів і сортує 200-300 од/хв, але в залежності від специфіки вантажу і встановлених проміжків між ним.

Можна нескінченно розповідати про механізми і їх складових, але боюся на це не вистачить однієї статті.

Переваги

—  Тут все чітко та зрозуміло. Однозначно можна говорити про:

  • пришвидшення робочих процессів; 
  • підвищення показників виробництва
  • зменшення обслуговуючого персоналу;
  • зменшення кількості помилок;
  • велика пропускна здатність;
  • можливість цілодобової роботи.

Компанія «Склад Сервіс» пропонує кращі сортувальні системи, надійність і довговічність яких можна оцінити в процесі роботи. Набутий у нас конвеєр дозволить в рази підвищити ефективність, замінивши ручну роботу, і прискорити логістичні процеси. Ми розробляємо оптимальні рішень для автоматизації систем зберігання. З нашим обладнанням реально збільшити продуктивність, мінімізувати ручну працю і скоротити помилки. У нас конвеєрне обладнання високої якості та за доступними цінами.