Напевно, немає людини, яка б не замислювалась про якість та безпеку пластикової тари, купуючи запаковані в ній продукти, замовляючи бутлі води додому або зберігаючи в таких ємностях сипучі та ін. Але цей важливий фактор потрібно враховувати, особливо, якщо справа стосується харчових продуктів. Отже, на що необхідно звернути увагу, використовуючи пластикову тару і як відрізнити харчовий пластик від звичайного, - ми розповімо в цій статті.


Різновиди гігієнічного пластику

Існує два найбільш поширених види матеріалу, що використовується для виробництва пластикової тари та упаковки. Такими є поліетилен (HDPE) і поліпропілен (PP), який можна відрізнити за позначеннями, нанесеними на корпус тари.

i-hdpe-bezopasnyj-pishevoj-plastik-2.jpg (11 KB)

Поліпропілен (РР)

З'явившись в 50-х роках минулого століття, він — найбільш популярний і затребуваний. За частотою використання його обганяє хіба що поліетилен (HDPE), винайдений раніше на кілька десятиліть.

Основними особливостями поліпропілену є висока температура плавлення, він не взаємодіє з кислотами та різними рідинами, що говорить про безпеку використання в харчовій сфері. Цей пластик досить стійкий до навантажень, тому вироби з нього міцні. Поліпропілен широко застосовують для упаковки продуктів харчування і дитячого, в тому числі, а також у медицині та автомобільній галузі.

І найголовніше, поліпропілен можна переробити у вторинну гранулу, яку потім застосовують для подальшого виробництва нових товарів, що виключає забруднення навколишнього середовища.

pp-i-hdpe-bezopasnyj-pishevoj-plastik-1.jpg (126 KB)

Поліетилен (HDPE)

Варто відзначити, що цей матеріал досить високої щільності є універсальним пластиком ще з 30-х років. Він виробляється за рахунок з'єднання молекул етилену. Звідси й назва - «полі» і «етилен».

"Озирніться навколо і ви помітите, що ми щодня стикаємося з пластиковою тарою. Перелік

її використання величезний, адже поліетилен  — універсальний матеріал"

Звичайно ж, варто відзначити, що цей матеріал досить легкий, але при цьому міцний. Так, наприклад, молочний бутель вагою 56 грам витримує 4 літри. До того ж, поліетилен HDPE ударостійкий та стійкий до температурних перепадів, не піддається гниттю, цвілі та комахам, що говорить про його довговічності. А що стосується пластичності, то поліетилену можна надати практично будь-якої форми.

Щодо упаковки з пластику, вже не одне дослідження довело – це економічно вигідно, а при належній утилізації, ще й безпечно. Та й проблем з утилізацією пластику, починаючи з 90-х рр., стало набагато менше, як, власне, і з переробкою інших матеріалів.

На сьогоднішній день багато виробників пластикової тари прагнуть виділити свою продукцію із загальної маси, додаючи різні домішки, наприклад, для забарвлення або додатково підсилюючи, домагаючись стійкості до зовнішніх чинників. І, звичайно ж, суворо дотримуючись норм безпеки, що стосується контакту з продуктами харчування. Тому в магазинах часто пакувальні матеріали складаються з пластику і не простого, а для харчових продуктів, що не менш важливо.


Поліпропілен та поліетилен однаково затребуваний і при виробництві багаторазової логістичної тари. Компанія «Склад Сервіс» готова запропонувати широкий асортимент пластикової тари для складу, виробництва й логістики. Асортиментна лінійка представлена понад 500 типорозмірами і товарними різновидами: ящиками, лотками, піддонами та контейнерами.