Зараз, мабуть, немає жодного виробничого процесу, який зміг би в повній мірі обійтися без технічних засобів з транспортування вантажів, як у рамках окремо взятого виробництва, так і за його межами. Не дивно, що на тлі зростаючих технічних запитів до подібного класу пристроїв змінюється і сам ринок, який прагне запропонувати вже більше, ніж просто надійність, довговічність, простоту і безпеку використання, але також і економічність.

Сьогодні ми поговоримо про одну з різновидів таких пристроїв, що розширюють перелік своїх характеристик ергономікою, мобільністю і універсальністю застосування – мова йде про підйомних гідравлічних столах ножничного типу.

podemnye-stoly-platformy-kak-luchshaya-alternativa-gruzovym-1.jpg (21 KB)

Гідравлічні підйомники стали широко застосовуватися на багатьох об'єктах України (складах, цехах, торгових центрах), але, на жаль, до цього часу в основному вони використовувалися для завантаження/вивантаження автомобілів. Ми ж хочемо розповісти про інше цікавому і вигідному варіанті використання – для переміщення вантажу між поверхами, тобто, як альтернатива вантажного ліфта.

На відміну від ліфтів, для підйомного столу не потрібно встановлювати громіздку шахту і машинне відділення. Підйомні столи легкі у використанні і не вимагають значних витрат на експлуатацію. Платформу підйомного столу можна зробити практично будь-якого розміру, відповідно до конкретної потреби підприємства, при цьому вантажопідйомність може становити від 1 до 25 тонн! Це дозволяє не тільки переміщати вантажі на піддонах (1 або 2 піддона), але і переміщати, наприклад, важкі автонавантажувачі або ж встановити на підйомний стіл відразу 3-5 піддонів, що значно прискорить процес роботи.

podemnye-stoly-platformy-kak-luchshaya-alternativa-gruzovym-2.jpg (43 KB)

Дуже часто на виробництвах і складах стоїть завдання переміщати вантажі на висоту від 3 до 6 метрів. Як раз в цьому діапазоні, а точніше від 0 до 8 метрів, використання підйомних столів набагато вигідніше за вартістю, ніж установка вантажного ліфта. Якщо ж мова йде про більшій висоті, доцільність вантажного ліфта буде об'єктивно вищий.

Принцип роботи гідравлічної платформи:

При включенні насоса приводиться в дію ножичний механізм, що піднімає платформу на потрібну висоту або опускається під власною вагою столу. Управління здійснюється за допомогою дротяного пульта, розташованого поруч зі столом або ж установленого безпосередньо на підйомний стіл. Рух столу відбувається тільки при натиснутій кнопці, це обумовлено вимогами європейських норм безпеки даного обладнання. Але при необхідності можна встановити пульт керування імпульсного типу (як у ліфта), переміщення при якому починається при разовому натисканні кнопки.

Кінцеве верхнє положення підйомного столу регулюється кінцевим вимикачем, який входить у стандартну комплектацію. Таким чином, якщо стіл розрахований на висоту підйому 2 500 мм (з запасом), а Вам потрібно зупинятися на висоті 2 400 мм, немає необхідності точно позиціонувати висоту при кожному підйомі. При відрегульованому кінцевому вимикачі стіл буде зупинятися на положенні 2 400 мм і далі підніматися не буде навіть при натиснутій кнопці.

В цілях безпеки вантажні гідравлічні платформи оснащуються: аварійними вимикачами, обмежувачами вантажопідйомності, клапанами безпеки, механічними упорами, рамою безпеки і захисними огородженнями (поручнями).

Окремо варто описати раму безпеки. Це цільний алюмінієвий профіль, розташований по периметру платформи (під платформою), який при опусканні і торканні з перешкодою негайно припиняє рух (спрацьовують кінцеві вимикачі). Таким чином, це істотно підвищує безпеку використання платформи, а також продовжує термін служби устаткування, оскільки зменшується кількість механічних пошкоджень.

Крім высокоподъемных столів існує велика безліч платформ інших типів, які використовуються:

  • на складах для спрощення процесу вантажно-розвантажувальних робіт (одноножничные столи, доковые столи);
  • для підйому і обробки длінноразмерних вантажів (длинноразмерные столи);
  • в автосервісах для підйому і опускання автомобілів і комплектуючих (одноножничные, низькопрофільні, автомобільні столи); 
  • в автосалонах для підйому авто на 2-й поверх шоу-руму (автомобільні столи);
  • на виробництві та в логістиці для поліпшення ергономіки робочих місць (низькопрофільні стандартні U-образні столи);
  • для поліпшення доступу до деталей (столи з похилою платформою).

Підйомні столи вирішують завдання виходять далеко за рамки стандартних операцій навантаження/вивантаження. На фото нижче можна помітити наскільки незвичайними і масштабними бувають варіанти використання підйомних столів.

podemnye-stoly-platformy-kak-luchshaya-alternativa-gruzovym-3.jpg (55 KB)

Застосування гідравлічних підйомників не є певним компромісом – це повноцінне рішення, здатне принести вам максимальну вигоду при розумному рівні витрат і короткому циклі їх окупності.

Владислав Сыркашев,
Менеджер відділу підйомних столів
Компанії "Склад-Сервіс"