Відповідь проста і однозначна – об'єктивна вигода. Протягом багатьох років для переміщення товару від виробника до торговельної точки або безпосередньо до споживача використовувалися дерев'яні піддони. Однак, кількість компаній, які зробили перехід від дерев'яних піддонів до пластикових, зростає з року в рік. Спробуємо сформулювати, чим обґрунтовується їх вибір.

По-перше, пластикові піддони повністю задовольняють неймовірно високі стандарти гігієни, оскільки пластик не вбирає вологу, стійкий до запахів, грибків, цвілі. Більшість хімічних речовин, кислот і солей не порушують цілісності піддону. Пластикова палета не буде гнити, не іржавіє, і це не зашкодить Вашій продукції під час зберігання чи перевезення (наприклад, дерев'яні палети можуть поглинати вологу з фруктів і овочів). Крім того, існує можливість пароструйной оброблення та чищення (вимоги СЕС) – для дерев'яних це неможливо. Ці особливості були дійсно життєво важливим відкриттям для підприємств харчової та фармацевтичної промисловості.

3fd90c5f851dcc003cd99ff003acff0d.jpg (80 KB)

На відміну від дерев'яних піддонів, пластикові піддони більш довговічні (середня кількість циклів використання для дерев'яних піддонів становить – 3, для пластикових – 30 і більше). Однак міцність не робить пластикові піддони важче. Насправді вони мають невелику вагу, легко складаються один в одного, що дозволяє скоротити витрати на логістику.

На додаток до вище зазначених переваг, пластикові піддони витримують перепади температури (від -30 С до +70 С). Вони, як правило, проходять через мокрий сніг, вітер, дощ, град і спеку без деформації і розтріскування. Вам не доведеться турбуватися про догляд за пластиковими палетами поза приміщенням.

Які ще плюси пластику? Наприклад, для імпортерів в деякі країни (Австралія, Нова Зеландія та низка інших країн), дерев'яних піддонів в'їзд заборонений. Естетичний зовнішній вигляд пластикових піддонів не йде ні в яке порівняння з дерев'яними. А також можлива швидка запаювання пластикового піддону без погіршення його механічних та естетичних властивостей.

Розглянемо екологічні вигоди багаторазових пластикових піддонів. Відслужила полімерна тара може бути повторно перероблені в ті ж самі піддони. Тут слід зазначити, що дерев'яні палети взагалі слід розглядати як предмет разового використання. На жаль, на практиці мало хто здійснює необхідну очистку і дезінфекцію, отже, вони можуть стати джерелами зараження приміщення комахами або мікроорганізмами, у зв'язку з чим їх повторне використання пов'язане з очевидним ризиком, особливо, ризиком занесення мікроорганізмів в приміщення, що вимагають особливої чистоти.

Пластикові піддони, як правило, вимагають значні початкові капітальні вкладення. Багато вітчизняні компанії все ще орієнтуються на вигідну ціну і миттєву економію, ніж на тривалий економічний розрахунок. Однак при цьому не беруть до уваги цілий ряд переваг, завдяки яким висока ціна багаторазово виправдовується.

Для різних галузей промисловості перехід на пластикові системи зберігання розглядається не як варіант, а як життєва необхідність, оскільки вони забезпечують вигоди, які дерев'яні піддони не можуть дати.