За останні 20 років на ринках ЄС і США пластикова тара на 80% витіснила промислове картонне упакування з ланцюгів поставок. Пластикова оборотна тара зміцнила позиції в виробничій і складській логістиці сільськогосподарських, фармацевтичних компаній, підприємств сфери ритейл (food & non-food) і хімічної промисловості. Основними тригерними точками до переходу на пластикові короба стала необхідність в прискорення операцій обробки вантажів, зменшення втрат в ланцюгах поставок і зниження логістичних витрат на одиницю продукції.

У цьому матеріалі експерти Склад Сервіс (SSK) виділили деякі моменти, на які варто звернути увагу, перш ніж купити пластикову тару.

Тара окупається, якщо вона вертається

Питання пакування треба розглядати в площині витрат по транспортному потоку. Все більше компаній переходить на використання оборотної тари: ролл-кейджі, пластикові короба. Причина — окупність тари, оскільки її можна повторно і багаторазово використовувати без втрат якісних характеристик. Ринок знає чимало прикладів, як великі рітейлери, логістичні оператори і навіть мережі ресторанів знижують споживання картонних коробів та/або стретч-плівки в господарській діяльності на користь оборотної тари, як-то пластикові короба. Все просто: якщо тара не вертається в компанію після відвантаження клієнтам, то вона фактично викинута, навіть якщо її вартість включена у вартість товару. І якщо відвантаженням ,які здійснюються час від часу і на далекі відстані, коли повернення порожньої тари перевищує вигоди від її подальшого використання, традиційним є включення вартості тари в загальні витрати. Для компаній з постійним і високим вантажообігом, в так званих циклічних логістичних системах – коротке плече і багато циклів відвантажень, використання тари все ж має приносити дохід.

Саме тому використання пластикового короба економічно обґрунтовано. І все ж, перш ніж купити пластикову тару гуртом розглянемо основні моменти досягнення ефективності.

w1096x2_epumg2h4q_e4225981.jpg (348 KB)

Короб пластиковий: окупність і продуктивність

Пластикові короба розраховані на кілька десятків циклів використання, в той час, як дерево або картон стандартами обмежуються до десяти. Так, пластиковий короб в закупівельної вартості буде вище, ніж аналоги з дерева або картону, але в перерахунку на кількість циклів використання вигода на одиницю циклу очевидна на користь першого.

Важливе уточнення: пластмасовий короб відповідає вимогам, які пред'являються до санітарної обробки тари регламентами ЄС. Тобто дезінфікувати пластиковий короб після його одноразового використання швидше, ніж тару з інших матеріалів. Пластикова тара стійка до вологи і з неї легко видаляються жири та іншого роду забруднення. Отже, тара має практично безперервний цикл використання.

Якщо говорити про конвеєрні лінії, то вигоди й зовсім очевидні: зниження шуму при транспортуванні по конвеєру, можливість штабелювання без шкоди продукції, зручність нанесення маркування.

Короб пластиковий: боротьба за безпеку

Ергономіка, екологія та економія корисного простору – те, за що варто боротися. Пластикова тара добре транспортується, вкладена одна в іншу, що економить обсяг транспортного засобу. А при її малій вазі це дає можливість скорочувати витрати на реверсну логістику. Плюс до того, розбірна тара (полібокси, наприклад) забезпечують економію місця при поверненні і зберіганні товарів, особливо коли йдеться про надходження та вибуття товарів зі складу різними партіями.

Складська середньо- і великогабаритна пластикова тара більш екологічна, ніж аналоги з інших матеріалів: вона підлягає вторинному переробленню. Експерти Склад Сервіс Київ відзначають, що для деяких сфер бізнесу використання пластикової тари – це єдиний варіант, оскільки ані дерево, ані метал для певних видів продукції не підходять за санітарно-гігієнічними вимогами. У той час як пластикова тара не схильна до корозії і не вимагає хімічної обробки від комах.

Звичайно, все визначається специфікою ринку, продукцією і взаємовідносинами в логістичних ланцюгах, але сертифікована пластикова тара одна з тих, що гармонійно вписується в нову стратегію розвитку суспільства – побудова циркулярної економіки. І щоб розібратися у великій кількості новинок на ринку пластикової тари, підібрати єдино правильне рішення з урахуванням специфіки конкретної компанії, краще звертатися до фахівців, які не один рік живуть цією темою. Телефонуйте – допоможемо.