Сьогодні, коли на ринку велика кількість виробників і постачальників стелажів з різних країн, непросто зробити правильний вибір і купити стелажне обладнання, яке буде функціональним і безпечно служити клієнта довгі роки. Існує безліч нюансів, не знаючи яких, недосвідчений споживач у процесі експлуатації стелажів може зіткнутися з чималими труднощами.

У цій статті, спираючись на свій багаторічний досвід роботи зі стелажними системами, ми прагнули «розкласти по поличках» моменти, які необхідно враховувати коли обираєте палетні стелажі.

Основні критерії вибору постачальника палетних стелажів

  • Якість і надійність

Придбання стелажних систем - це довгострокова інвестиція, тому не можна керуватися тільки ціною обладнання або мінімальними термінами поставки. Головним чинником при виборі стелажів є поєднання параметрів, що визначають зручність, безпека і терміни експлуатації стелажів, яке прийнято називати загальним поняттям «якість».

087decb4a6cc60d97820242b88e114dc.jpg (73 KB)

У наш час при збільшенні товарообігу та постійному зростанні цін на складські площі все вигідніше стає висотне складування товарів, при цьому висота палетних стелажів може досягати 30 метрів, а навантаження на одну секцію 40 т. Тому до проектування, виготовлення та встановлення сучасних стелажних систем зараз пред'являються високі вимоги. Проектування і виробництво стелажів повинні проводитися відповідно норм FEM и ISO. Стандарты FEM були розроблені провідними європейськими виробниками на основі багаторічного досвіду і містять всі основні принципи проектування, виготовлення і експлуатації стелажних систем.

27190af6cf563972ec5db18bc34120cb.jpg (15 KB)

При великій висоті стелажів або високих навантаженнях серйозні вимоги пред'являються до профілів рами і марці сталі. Профіль рами стелажа в перерізі повинен мати складну форму і як можна більшу площу перерізу, які збільшать жорсткість конструкції при збереженні металоємності. В ідеальному випадку рама не повинна забезпечуватися додатковими конструктивними елементами. Наявність хитрощів у вигляді завищеною товщини металу або додаткових розтяжок жорсткості при інших рівних параметрах повинна змусити споживача замислитися, за рахунок чого досягнуто економія і у що це може вилитися при подальшій експлуатації. Перфорація стійок рам повинна проводитися з високою точністю – отвори оптимальної форми без задирок, крок перфорації стійок рам повинен бути рівномірний. Зручності в експлуатації додасть невелика величина кроку перфорації (найкращий приклад - 50 мм). Кріплення підстави рами до підлоги повинно проводитися таким чином, щоб при виникненні аварійної ситуації (наприклад, удару вилами навантажувача) наслідки її були мінімальними.

Варто звернути увагу на якість покриття елементів конструкції стелажів. Хороша антикорозійний захист допоможе зберегти зовнішній вигляд і продовжити термін служби обладнання. Покриття стелажів може бути гальванічним або полімерним. Гальванічне покриття, до якого відносяться цинкування і катафорез, є більш дешевим, в той час як полімерне порошкове покриття забезпечує надійний захист від впливів і відмінний зовнішній вигляд стелажів. Неприпустимо використовувати покриття, що містять свинець та інші шкідливі речовини, особливо для зберігання харчових і фармацевтичних товарів. Не можна бути впевненим яку фарбу використовує невідомий виробник стелажів, а що потім робити з обладнанням, яке виявиться токсичних і шкідливих для здоров'я?

  • Проектування стелажних систем

При створенні проекту складських стелажів враховується дуже багато – раціональне використання корисної площі складу, максимальні навантаження на стелажі, який вантаж передбачається зберігати, яка навантажувальна техніка буде використовуватися і багато іншого. Від грамотного проекту залежить ефективність, безпека і, в тому числі, вартість стелажів, тому його створення вимагає професійного підходу.

e3d91adf3c5de1fe8b7ce360d0f0b0b8.jpg (35 KB)

Інженер-проектувальник повинен не тільки мати відповідну технічну освіту, але досконало володіти сучасними інструментами та комп'ютерними програмами. Велике значення має досвід проектувальника, то, скільки успішно реалізованих проектів у нього за плечима. Всебічний підхід і приділення уваги навіть незначних деталей конструкції дозволять максимально відповідати очікуванням замовника. Постачальник, орієнтований на клієнта, поцікавиться також перспективами розширення складу в перспективі – у більшості випадків для замовника буде вигідніше закласти деякий запас по габаритах і несучої здатності в актуальну конструкцію, ніж шукати шляхи її модернізації в подальшому.

Механічними методами і простим підбором характеристик зможе скористатися будь-який мало-мальськи підготовлена людина, в той час як професіонали використовують спеціалізовані програмні комплекси, здатні не тільки підібрати оптимальне поєднання характеристик і вартості, але і зробити віртуальні міцнісні розрахунки, які максимально відповідають реальним умовам. Подібні програми не допускають подальших маніпуляцій з набором елементів з метою зміни кінцевих характеристик системи, а значить, це зводить до мінімуму ймовірність помилки та виникнення аварійної ситуації в процесі тривалої експлуатації стелажів.

e18feee7d7f8cdcc9b3b545e7cf18b57.png (215 KB)

Інженери компанії «Склад-Сервіс» крім загальновідомих і популярних CAD-програм користуються спеціалізованим інструментом для розрахунку і підбору стелажів - Stow Calculator. Дана програма дозволяє точно розрахувати параметри і навантаження стелажів, і підібрати необхідні матеріали, при мінімальній вартості конструкції.

  • Гарантія та сервісне обслуговування

Палетні стелажі – це обладнання, яке потребує грамотному сервісному обслуговуванні і регулярних технічних оглядів. Правильна експлуатація та належний контроль продовжать термін служби, а, в деяких ситуаціях, допоможуть уникнути аварій.

ca98ec7f38ace842367bfa7c495b2025.jpg (27 KB)

Компанії, що працюють на ринку багато років, дають гарантію на своє обладнання і проводять регулярнісервісні огляди, мета яких – контроль безпечної експлуатації та усунення неполадок. Якщо в межах строку дії гарантії трапляється поломка з вини виробника або постачальника, проводиться безкоштовний ремонт і заміна пошкоджених елементів конструкції.

І це важливий фактор при виборі постачальника. Що робити при поломці стелажів, куплених у компанії-одноденки? Куди звертатися і які додаткові витрати це спричинить? З надійним постачальником у клієнта не буде проблем з ремонтом/заміною пошкоджених елементів, а при необхідності і з переробкою або розширенням стелажної конструкції. Терміни заміни пошкоджених деталей повинні знаходитися в розумних межах – сумлінний постачальник зробить заміну в мінімальні терміни.

  • Ціна та терміни поставки

За цими критеріями вітчизняний виробник, безумовно, перевершує зарубіжних постачальників. Європейська продукція з-за особливостей українського митного законодавства спочатку вище за вартістю, плюс транспортні витрати роблять імпортні стелажі ще дорожче. Строки поставки вітчизняного обладнання, як правило, коротше – не потрібно затримок вантажу на перетин кордонів і розмитнення. За якість завжди доводиться платити додатково, але він того вартий.

На сучасному ринку досі присутні постачальники стелажів азіатського виробництва. Характерними рисами цієї категорії продукції є стислі терміни поставки (така продукція відвантажується виключно зі складських запасів на території країни) і, як наслідок, стандартизований набір розмірів і параметрів. За привабливою ціною такого рішення криється невідповідність реальних параметрів заявлених, невідомий склад матеріалів, відсутність «родоводу» виробника і можливості допоставки запасних частин або модернізації існуючого обладнання в перспективі. Після короткого терміну більша частина подібної продукції годиться хіба що на металобрухт.

8a75df36dc398ce911e06688c5600aca.jpg (78 KB)

Керуючись тільки ціною при виборі постачальника, клієнт сильно ризикує, адже така економія з великою часткою ймовірності може призвести до серйозних наслідків. Палетні стелажі – це не та група товарів, на якості якої можна економити. Установка неякісного обладнання на складі обернеться багатомільйонними збитками і може призвести до людських жертв. Потенційному клієнту самому вирішувати - чи варто купувати кота в мішку і сподіватися на сприятливий для себе результат або довіритися компанії, що має за плечима досвід тисяч успішних поставок і задоволених, а значить, постійних замовників.

  • Репутація постачальника

У наш вік доступної інформації нескладно навести довідки, та ознайомитися з репутацією компанії, що займається постачанням стелажів. Як правило, серйозні компанії надають всю необхідну документацію, пов'язану з діяльністю, на їх офіційних сайтах у вільному доступі можна побачити сертифікати відповідності відгуки подяки клієнтів. А якщо є можливість, варто особисто відвідати офіс компанії-постачальника, ознайомитись з продукцією та познайомитися з людьми, які там працюють.

55202c7baea2b54386fdef30f71081b9.jpg (76 KB)

Всі ці рекомендації справедливі при виборі будь-яких типів стелажів, не тільки палетних. Дуже сподіваємося, що ця стаття допоможе вам зробити правильний вибір і придбати якісне складське обладнання, навіть якщо це буде продукція не від компанії «Склад-Сервіс». У будь-якому випадку, краще звернутися до фахівців за допомогою у виборі необхідної конструкції і надійного виробника, щоб уникнути можливих помилок.

Сергій Сушко
Заступник технічного директора
відділу стелажних систем
ТОВ "Склад-Сервіс Київ"