Вважається, що одна з найбільш витратних частин бізнесу припадає на логістику. Якщо говорити про складську логістику, то найбільша частка витрат припадає саме на неї. Збільшити дохід, оптимізувавши логістичні процеси, і звести до нуля витрати - це основне завдання управління складською логістикою. Як цього досягти, розповімо у цій статті.

Як відомо, однією з ланок логістичного ланцюга є склад, без нього неможливо обійтися, враховуючи оборотність товару. Щоб оптимізувати роботу складу, насамперед потрібно збільшити його ефективність та операційну швидкість обробки вантажів.


andrey-gorbovskiy.jpg (13.74 MB)"Фахівці нашої компанії, маючи багаторічний досвід у складській логістиці, із задоволенням допоможуть вам розрахувати та реалізувати проєкт складу будь-якої складності в залежності від обсягу товарообігу й виду продукції. Звертайтеся - допоможемо."  

— Андрій Горбовський, керівник відділу логістики


Основні критерії організації роботи складу

Не перевантажувати склад

Для цього потрібно врахувати необхідність у зберіганні тих чи інших товарів. Адже не секрет, що практично на будь-якому складі є неліквід, тобто товар «неходовий», який лише займає місце. Зберігання плануйте з урахуванням об'єму і кількості поставок і відвантажень, сезонності та затребуваності продукції/товару, щоб не було надлишку товару ( вантаж - в дорозі, на складі вже товар) на складі. Це особливо актуально для складських приміщень, де зберігається велика кількість різнотипних товарів.

Кількість складських операцій не означає якістьorganizaciya-raboty-sklada-1.jpg (42 KB)

Насправді багато часу витрачається на, по суті, непотрібну нікому роботу. А як то кажуть: час - гроші. Так ось, чим більше часу займатиме зберігання та обробка товару, тим дорожче він обійдеться потім. Виходячи з цього, можна оптимізувати робочий процес за рахунок зменшення часових витрат на складські операції.

  • Необхідно уникати дублювання в роботі. Найчастіше одну й ту ж задачу виконують кілька співробітників в рамках своєї роботи і, відповідно, це не сприяє оптимізації складських операцій.

  • Варто оминати непотрібні завдання, що лише займають час і гальмують процес роботи. Це стосується більшою мірою бюрократичних процедур, наприклад, заповнення різноманітної документації, журналів і т.п.

Впровадження сучасних технологій

Пора залишити в минулому застарілі методи обліку, інвентаризації, відстеження товару та інші процеси, які можна вдосконалити. На сьогоднішній день є маса варіантів використання сучасних технологій у складській логістиці. Спростити інвентаризацію, зробити максимально точний аналіз за наявністю товару або відстежити його за логістичним ланцюгом починаючи від використання автоматизованих систем (WMS) до застосування дронів для інвентаризації на складі.

Обов'язкова наявність і контроль автоматизованої товарної бази і довідників, що регулярно оновлюється при поставці або відвантаженні продукції/товару. На сьогодні ефективними та дієвими є сучасні способи ідентифікації. Застосування штрих-кодів, сканерів та новітнього програмного забезпечення однозначно позитивно позначиться на складський діяльності. Так, продукція, що проходить всі етапи в ланцюгу поставок, буде належним чином відслідковуватися, якщо вона промаркована на початковому етапі, а потім заноситься в базу перед складуванням.

organizaciya-raboty-sklada-2.jpg (86 KB)

Бюджетний, але дієвий спосіб застосувати адресну систему, що допомагає швидко знайти потрібну продукцію на складі. Товару присвоюється адреса зберігання, тобто кожна позиція має своє місце, що полегшує її пошук для персоналу та істотно заощаджує час. Це своєрідний алгоритм збору товару і в той же час спосіб оптимізації складських процесів, що передбачає система , заснована на п'яти правилах:

  1. Сортуй;

  2. Створюй;

  3. Сміття геть;

  4. Стандартизуй;

  5. Систематизуй та збережи досягнуте.

Правильне зонування складу 

Оптимізувати роботу складу можна завдяки грамотно розробленому шляху комплектації замовлень, їх сортування зонами складу. Ідеально, якщо цьому сприяє розстановка стелажів і сама система зберігання. Необхідно компактно розміщувати товар, а також забезпечити швидку комплектацію та відвантаження. Для ефективної організації роботи склад ділять на зони, в яких «ходова» продукція зберігається ближче, що зручно при прийманні/відвантаженні та значно скорочує тимчасові витрати в процесі комплектації замовлення. Крім того, потрібно не забувати про зони приймання та відвантаження товарів, куди відвантажується товар для приймання, а також консолідуються вже скомплектовані замовлення для подальшого відвантаження.

Досвідчені логісти рекомендують спростити зонування складу, проаналізувавши його наповнення, з урахуванням класифікації товару за схемою:

  • A - ходовий товар;

  • B - товари із середнім попитом;

  • C - неліквід.

За рахунок правильного створення зон зберігання та розташування стелажів, зменшуються втрати внутрішньоскладської логістики, що в результаті позитивно позначається на швидкості приймання, розміщення, комплектації та відвантаження товарів.


Організувати і поліпшити роботу складу під силу, якщо є бажання заробляти. Немає межі вдосконаленню, вчіться на помилках, виправляйте їх, підвищуючи тим самим ефективність складських процесів і прибутковість. Коко Шанель влучно зауважила, що все в наших руках, тому їх не можна опускати.