Все частіше від наших потенційних клієнтів ми чуємо запитання: «чи Є у Вас б/у стелажі?». Я вирішив розібратися, що ховається за подібним цікавістю: бажання заощадити, данина моді, або щось ще.

novoe-oborudovanie-protiv-bu-chto-vygodnej.jpg (45 KB)

Економія грошей і часу – дуже грунтовний і вагомий аргумент на користь б/у стелажів, який легко можна виразити в грошах і часу, яке теж переводиться в гроші. Купуючи б/у стелажі ми можемо не лише заощаджувати на вартості, яка часто нижче ніж ціна нового обладнання, а також істотно економити час. Адже стандартний термін виробництва, доставки і монтажу нових складських стелажів об'ємом близько 1 000 палетомісць становить не менше 4-6 тижнів. А при покупці б/у обладнання досить забрати його у продавця і перевезти на свій склад, що може зайняти всього 1-3 дні.

Якщо орендований склад і перед керівником підприємства стоїть завдання в максимально стислі терміни ввести його в експлуатацію, то варіант б/у обладнання є реальним виходом. Те ж саме може бути і з власним складом, коли з певних причин склад добудовується або закінчується ремонт з деяким запізненням, а відділ логістики вже везе товар, який потрібно прийняти на цей склад і обробляти, а часу на виробництво нових стелажів в такому випадку вже немає.

Виходячи з усього перерахованого вище виходить, що нові стелажі взагалі не вигідні: ціна вище і терміни виробництва тривалі. Але не все так просто, як здається на перший погляд, як і у будь-якого б/у товару у б/у стелажів також є свої мінуси:

1.Будь-який товар був у вживанні схильний до зносу. Стелажі не виняток. Кожен елемент стелажу (стійка або балка) несе певні навантаження. При високій інтенсивності експлуатації (висока оборотність складу, часта навантаження-розвантаження стелажної системи) колишнім власником, метал, з якого виготовлені стелажі може «втомитися». А якщо колишній господар зі складу «витискав по повній», то стелажі працювали на граничних показниках своєї несучої здатності, і дуже ймовірно часто були перевантаження, які могли призвести до прихованої деформації. 

наступний Вихід: потрібно обов'язково поцікавитися у продавця і переконатися в тому, що стелаж використовувався за призначенням і не був схильний перегрузам, деформація від товарів і від навантажувальної техніки відсутня, лакофарбове покриття не пошкоджено. Якщо дізнатися який товар попередній власник зберігав і обслуговував, то не складно прорахувати навантаження на піддон, потім на ярус і на секцію стелажа. Порівнявши з зазначеної несучою здатністю в документації постачальника цієї продукції розуміємо в якому режимі використовувалася дана стелажна система та який потенціал у неї ще залишився.

2.Окремим пунктом, який побіжно згадувався вище, вкажу деформації в наслідок експлуатації. Ні для кого не секрет, що зі стелажами, як і з усім обладнанням на складі працює людина. Людина найманий. Проблему людського фактора ніхто не відміняв, а якщо людський фактор помножити на роботу з механізмами і конструкцією стелажів, яка сама по собі є об'єктом підвищеної небезпеки, то виходить не зовсім райдужна картина. Випадки пошкодження стелажів навантажувальної технікою ЗАВЖДИ присутні на БУДЬ-якому складі, питання тільки в ступені ушкоджень і ступеня наслідків. 

Висновок: вивчаємо елементи б/в стелажів на предмет механічних пошкоджень; ніякі загини, порізи або вм'ятини не допускаються. Також уважно вивчаємо пошкодження лакофарбового покриття – дивимося глибоке пошкодження, тільки фарба пошкоджена, або все набагато серйозніше і постраждав елемент стелажа.

3.Важко знайти конструкцію б/в стелажів, яка б максимально відповідала Вашим потребам. Кожна стелажна конструкція індивідуальна, вона підбирається під параметри конкретного клієнта: приміщення, товару, наявної навантажувальної техніки і особливостей роботи складу. Враховується площа складу, висота, сітка колон, наявність комунікацій та інші особливості приміщення. Крім максимальній наповненості складу постачальники обладнання враховують ще й параметри вантажу, який буде зберігатися на стелажах. Від висоти і маси одиниці товару залежать параметри стелажів (розмір профілю стійок, перетин балок/полиць, товщини металу усіх елементів), які відповідають за несучу здатність. Ще один параметр, який вносить різноманітність в конструктив стелажів – спосіб обробки товару. Спосіб обробки вантажу (ручний, автоматизований або комбінований) впливає на функціональність стелажної системи. В одному випадку необхідний звичайний стелаж, а в іншому потрібні додаткові полиці або перемички. Не вистачить фантазії, щоб описати всі можливі варіанти конструкцій стелажів. 

Висновок: якщо вдасться знайти б/у-шну конструкцію, в ній можуть виявитися деякі «сюрпризи». Конструкція може бути розрахована на більш низьку несучу здатність чим потрібна Вам, або навпаки, металоємність конструкції буде непомірно великий, що рівносильно переплаті за непотрібний Вам метал. Також стелажі можуть не включати потрібні Вам опції (додаткові полиці), без яких система не продається. Отже, купуючи нові стелажі у професійних дистриб'юторів складського обладнання, Ви знімаєте з себе ризик помилки у функціоналі і навантаженнях, а також максимально оптимізуєте вартість системи.

4.Гарантії. У випадку з б/у стелажами все зрозуміло, її, як правило ніхто не надає. Але навіть якщо колишній власник на свій страх і ризик дасть Вам гарантію (в будь-якому випадку невелику), через те що він не фахівець і точно не відома ступінь зносу стелажів, задовольнитися такою гарантією та «спати спокійно» буде складно.

Резюме. З початком світової фінансової кризи, зважаючи на нестабільність та банкрутства деяких компаній, почав формуватися ринок б/у стелажів. Виходячи з досвіду можна сміливо сказати, що стелажі б/у – це вигідно, але за умови врахування перерахованих вище особливостей. Вибирати Вам! Бажаю всім правильного та вдалого вибору!