Сучасні складські площі мають відповідати певним вимогам. Висота стелі та колір стін, розстановка стелажів і якість підлоги - все це має вагоме значення в подальшому функціонуванні складу. Як відомо, підлога складу регулярно піддається навантаженням, іноді ударним, тепловим та хімічним впливів. 

Підлогове покриття - це найбільш експлуатований (завантажуваний) елемент складського приміщення. Воно й не дивно, адже на ньому зберігають та переміщують різні товари і грузи, за використанням техніки й обладнання.


На що варто звернути увагу? 

Вибір підлоги для складських територій та приміщень завжди залежить від призначення складу (промисловий/виробничий, універсальний та ін.), типу його конструкції (відкритий чи закритий) і ступеня інтенсивності експлуатації. 

Сюди ж можна додати і класифікацію складу - в одній зі статей ми розповідали, що складські приміщення діляться на класи: «А», «В», «С» і «D». Необхідно враховувати це при виборі підлогового покриття, адже до кожної категорії свої рекомендації. Наприклад, для класу «А» і «В» - поліуретанова, полірована бетонна підлога, для «С» - можна використовувати звичайний асфальт, а для «D» особливих вимог немає.

napolnoe-pokritie.jpg (201 KB)

Основні характеристики покриття підлоги на складі

Зараз на складах в основному бетонна підлога або асфальт. Але, з огляду на особливості експлуатації складської техніки, на деяких складах просто необхідне ідеально рівне покриття. Тому широко застосовувана наливна (епоксидна, полімерна/поліуретанова), бетонна підлога для складу повинна бути рівною, без тріщин, виступів і перепадів. Потрібно суворо враховувати стан підлоги згідно з вимогами до підлогового покриття складу.

Рівна підлога - це основна вимога для безперебійної роботи складської техніки, а також стійкості стелажних конструкцій. Зовсім інакше зі складами ПММ, де незначний ухил підлоги потрібен для стоку розлитих паливно-мастильних матеріалів, а також для зливу в процесі прибирання, коли застосовується вода чи спеціальні розчини/рідини.

Важливим критерієм є відсутність пилу підлогового покриття, так як з часом або при інтенсивності руху техніки виділяється пил, що дуже шкодить здоров'ю. Пил осідає на товарах і вантажах, а очистити потім все це дуже складно і затратно. Це ж стосується і техніки, в механічну частину чи електронні блоки якої проникає пил, що веде до поломок і збоїв у роботі.

2.jpg (43 KB)Утворення тріщин на підлозі складу сприяє зносу ходової та коліс техніки, при цьому швидкість руху техніки знижується, а значить і продуктивність падає. Саме тому одна з головних вимог до підлогового покриття складу - це відсутність тріщин. 

Обираючи будматеріали для монтажу підлог, необхідно звернути увагу на їх якість, враховуючи, наприклад, товщину бетонної плити, армування, основу і т. ін. Уникнути тріщин покриття допоможе правильна розробка ТЗ, де мають бути враховані всі аспекти, включаючи навантаження як динамічну, так і статичну. При проєктуванні складської підлоги варто враховувати і кліматичні умови регіону, стан ґрунту, а також рівень ґрунтових вод на площі, що забудовується.

Пам’ятайте, що забезпечити якісною підлогою склад на етапі будівництва буде надійніше та економніше, ніж потім час від часу ремонтувати й реставрувати її в процесі роботи складу.