Організація будь-якого складу заснована на точних розрахунках. При цьому важливо не помилитися, враховуючи площу складського приміщення, техніку, що використовується і т. ін. У цій статті ми розповімо, як розрахувати мінімальну міжстелажну відстань, але при цьому забезпечити комфортну роботу навантажувальної техніки та безпечність зберігання вантажу.


Точність - запорука ефективності

При проєктуванні оптимально ефективного складу не обійтися без загальноприйнятих стандартів. Розміщуючи стелажі, необхідно прорахувати міжстелажну відстань, зважуючи на особливості складу, габарити вантажу, складську техніку.

Проектувальникам і всім, хто стикався з необхідністю обслуговувати стелажі навантажувальною технікою знайома абревіатура AST (англ. -Right Angle Stacking aisle width), що в перекладі означає ширину проходу/проїзду під прямим кутом. Простіше кажучи, AST - це позначення мінімальної відстані між стелажами, що дозволяє навантажувачу розвертатися на 90 ° і штабелювати вантаж.

mezhstellazhnoe-rasstoyanie-chto-neobhodimo-uchest-1.jpg (118 KB)

Від чого залежить міжстелажна відстань?


На етапі планування важливо підібрати складську техніку, яка буде ефективно працювати з вантажем, при мінімальному використанні складського простору. З чого почати і як не помилитися, ми поцікавилися у старшого інженера відділу стелажних систем компанії «Склад Сервіс» Михайла Сліпича.


Якщо в технічному завданні не вказується конкретний вид навантажувальної техніки, який буде обслуговувати стелажі, ми звичайно ж можемо допомогти з вибором. Спираючись на власний багаторічний досвід, спочатку необхідно отримати від замовника максимум інформації не тільки про товар і розміри складського приміщення. Важливо розуміти, як надходить товар на склад, як відвантажується та які зони відводяться для задач, що не пов’язані зі зберіганням, наскільки інтенсивна буде оборотність товару та ін.

Також з'ясовується, чи буде вантажна техніка працювати тільки всередині складу, або ж виїжджати для виконання робіт на вулицю. Наприклад, штабелери не розраховані на роботу поза приміщенням і, якщо така необхідність є, то цей вид техніки вже виключається.

mezhstellazhnoe-rasstoyanie-chto-neobhodimo-uchest-2.jpg (7 KB)

Один з важливих факторів, звичайно ж, висота підйому. Якщо потрібно піднімати палету вище 6-7 метрів, то тут вибір зазвичай зводиться до ричтраку.

Решта видів техніки просто не зможуть піднімати на таку висоту. У разі, коли склад невисокий (наприклад, висотою п'ять метрів), але за площею (скажімо, три тисячі метрів квадратних), вибираємо навантажувач або штабелер.

На перший погляд штабелера було б достатньо. Він вимагає менше широкого робочого коридору, він економічно вигідніше. Але при цьому швидкість пересування набагато нижче, ніж у навантажувача. На такому великому складі швидкість переміщення палет стає вкрай малою, тому все ж вибір буде на користь навантажувача.

Це лише кілька факторів, що впливають на вибір навантажувальної техніки. Після того, як визначилися з технікою, ми вже розуміємо діапазон величин Ast для обраного виду і можемо розміщувати стелажне обладнання на плані.

Висновки

Навантажувальна техніка підбирається з вищевикладеного, обов'язково беремо до уваги такі параметри:

  • площа та висота складу;
  • габарити вантажу;
  • висота підйому;
  • залишкова вантажність техніки.

Як правило, дані для розрахунків є в технічних характеристиках складської техніки. Але уточнити всі нюанси, з урахуванням індивідуальних параметрів, можна у наших менеджерів. Компанія «Склад Сервіс» має багаторічний досвід в розробці проєктів, ми надаємо комплекс послуг з монтажу/демонтажу стелажних систем будь-якої складності, що дозволяє істотно заощадити, при цьому якість робіт гарантовано.

Фахівці нашої компанії завжди готові допомогти, нададуть безкоштовну консультацію, а також супровід на всіх етапах звернення до нас. Наш досвід - гарантія подальшого співробітництва.