Розповсюдженим упередженням стосовно конструкцій швидкомонтованих будівель (ШМБ) є те, що матеріали каркаса за довговічністю використання не тотожні капітальному будівництву. Хоча саме в матеріалах криються переваги швидкомонтованих споруд.

На відміну від капітального будівництва ШМБ не вимагають дозволу на введення в експлуатацію.  Натомість отримання дозвільної документації на капітальне будівництво пов’язано не лише з бюрократичними питаннями, але й з проведенням будівельних робіт і розв’язанням суміжних до них питань, як-то: оплата праці бригад будівельників (можливо не одній), розтягнутий в часі процес будівництва (окремий від процесу введення в експлуатацію), прибирання сміття на території в процесі будівництва та після, що тягне інші додаткові витрати.

Всі ці питання відсутні в разі встановлення швидкомонтованих будівель. Дивіться дані нижче. Терміни реалізації проєктів складів капітального будівництва становлять у середньому 46 тижнів, швидкомонтованих 8 тижнів (у середньому два місяці). Просто для розуміння, суто монтаж типового швидкомонтованого складу площею 1 000 м.кв. відбувається за 1-2 дні силами декількох монтажників.

materialy-karkasnoi-konstruktsii-shvydkomontovanykh-sporud-3.jpg (244 KB)Як довго можна експлуатувати ШМБ?

Давайте відверто, на будь-яке приміщення – капітальне або швидкомонтоване – діють чинні будівельні норми. Той факт, що складів капітального будівництва категорії D (що потребують переобладнання, перезаливки підлоги та інших ремонтних робіт) в Україні значна кількість свідчить, що навіть капбудівлі не є запорукою ефективного інвестування грошових коштів та часу.

Що по швидкомонтованим? Надійність та міцність компонентів ШМБ забезпечує термін експлуатації не менше 50 років, що підтверджує європейська сертифікація матеріалів. А отже, в цілому цей термін не менше за споруди капітального будівництва.

Матеріали каркасної конструкції ШМБ

Тепер до самих матеріалів каркасної конструкції. Ними зазвичай є анодований алюміній та сталь.

Анодований алюміній дорожче за сталь, але він легкий, а отже надмірного навантаження на основу немає та не потребує великих затрат для влаштування масивного фундаменту, і саме завдяки цьому конструкцію складу можна ставити на будь-яку тверду поверхню: ґрунт, плита, щебінь, бетон, асфальт, фундамент. Окрім того, технологічний процес анодування алюмінію надає металу унікальних властивостей, через що конструкція складу не піддається корозії. Щобільше, така анодована поверхня дозволяє використовувати її як основу під фарбу.

materialy-karkasnoi-konstruktsii-shvydkomontovanykh-sporud-5.jpg (98 KB)

Якщо у вас досі упередження щодо анодованого алюмінію, нагадаємо, що анодуванню понад 50 років і вперше цей метод почали застосовувати у військово-повітряній галузі Великобританії для фюзеляжів літаків. Зараз анодування використовують скрізь: суднобудування, автомобілебудування, залізнична промисловість тощо.

Можливість встановлення міцних стін з профнастилу або сендвіч-панелей, а також інтеграція систем опалення, водопостачання, вентиляції робить ШМБ адекватним рішенням для більшості складських та виробничих завдань. Адже у ряді випадків капітально збудовані будівлі надмірно матеріаломісткі, що не повною мірою використовується на практиці й не виправдовує високі інвестиції у будівництво.

Окрім того завдяки габаритним розмірам ШМБ (висота стін – до 8 м, ширина – до 40 м) є можливість встановлення широкого спектра стелажних та конвеєрних систем та застосування складської техніки. Відсутність колон усередині споруди, широкі можливості за габаритними розмірами, здатність витримувати високі навантаження (вітрові - до 30 м/с та снігові - до 300 кг/м2), робить склади таких конструкцій оптимальним рішенням для широкого спектра завдань, які до того ж можна експлуатувати впродовж року за будь-яких погодних умов, а за потреби релокації їх можна згорнути/розгорнути за лічені дні.

У результаті сертифіковані матеріали конструкції європейської якості, швидка реалізація і низька вартість технології у порівнянні з капітальним будівництвом оптимізують витрати проєкту, що дозволяє досягати конкурентоспроможної ціни кінцевого продукту та можливість працювати вже сьогодні. Звертайтеся, чим скоріше розробимо проєкт – тим швидше гроші, вкладені в склади, почнуть працювати на вас.