На сегодняшний день в Украине широкое применение получили стеллажи для хранения мелких, штучных грузов, товаров в коробках и паллетированных грузов. Ввиду низкой стоимости и универсальности применения данные стеллажи (полочные и паллетные) использует большинство компаний. Но что же делать предприятиям, которым нужно обрабатывать длинномерные грузы? Ни паллетные, ни полочные стеллажи к сожалению невозможно использовать для хранения труб или профиля длинной более 3 метров.

Стеллажи для хранения труб

На сьогоднішній день в Україні широке застосування отримали стелажі для зберігання дрібних штучних вантажів, товарів в коробках і паллетированных вантажів. Через низьку вартість і універсальності застосування дані стелажі (поличні і палетні) використовує більшість компаній. Але що ж робити підприємствам, яким потрібно обробляти довгомірні вантажі? Ні палетні, ні поличкові стелажі на жаль неможливо використовувати для зберігання труб або профілю довжиною більше 3 метрів.

Саме ідеальне рішення для цієї задачі - консольні стелажі. Дані стелажні системи досить рідкісні, проекти по встановленню консольних стелажів займають не більше 5% обсягу стелажного ринку, але тим не менш від цього не стають менш функціональними і виконують свою важливу роль у складській логістиці компаній, що оперують довгомірними товарами. Даний тип стелажа використовують деревообробні підприємства, виробники та продавці будівельних матеріалів (профілів під гипсокартон, металеві або пластикові труби, металопрокат і т. д.).

kak-udobnee-razmestit-na-sklade-dlinnomernye-gruzy-1.jpg (89 KB)

Консольний стелаж складається з ряду стійок, з'єднаних між собою горизонтальними і діагональними розтяжками, і консолей, які кріпляться на стійки защіпками або болтами і служать опорою для вантажу. В залежності від необхідних навантажень стійка може бути виконана у вигляді закритого прямокутного профілю або у вигляді двотавра з отворами під кріплення консолей. Профіль або двотавр так само може бути різних перетинів і виготовлений з різної товщини металу. Крім різних варіантів стійок досягати необхідну несущею здатність конструкції можна змінюючи відстань між сусідніми стійками. Чим воно менше і відповідно чим більше стійок поміститься в ту ж довжину стелажа, тим більше буде максимальне навантаження на стелаж.

Якщо потрібно перестановка рівнів зберігання, то стійка робиться перфорованої з заданим кроком перфорації. У разі застосування перфорованої універсальної стійки потрібно більш металомістка стійка, т. к. перфорація знижує несучу здатність стійки. При застосуванні стійки з фіксованим розташуванням консолей і без можливості зміни ярусів можна економити на металоємності конструкції, але у такому разі про універсальність конструкції мови бути не може. Висновок: у разі однотипних вантажів і вкрай низької ймовірності зміни параметрів зберігається вантажу в майбутньому, можна вибрати більш економічний варіант, в іншому випадку – краще купувати більш універсальну конструкцію.

Консолі так само можуть бути виготовлені з профілів різного перетину і товщини металу. Консолі, як і стійки, можуть бути трубними, або виготовленими з двотавра. Переріз і довжина консолі підбирається виходячи з навантажень на ярус зберігання.

Однією з опцій консольного стелажа є наявність фіксатора на краю консолі, якщо товар має ймовірність скочування або зберігається без упаковки.

Консольні стелажі бувають односторонніми або двосторонніми.

kak-udobnee-razmestit-na-sklade-dlinnomernye-gruzy-2.jpg (120 KB)

Покриття: як і інші типи стелажів, консольні стелажі можуть мати оцинковане або порошкове полімерне покриття. Більшість довгомірних товарів можна зберігати на вулиці, у зв'язку з чим до покриття стелажів приділяється особлива увага. Консольні стелажі для використання на вулиці обов'язково повинні бути покриті оцинкованим металом, в іншому випадку корозія знищить весь товарний вигляд, а з часом може призвести до зменшення несучої здатності стелажа і аварійної ситуації. При цьому деталі стелажа повинні бути покриті методом гарячого цинкування, а не просто виготовлені з оцинкованої сталі. Даний метод значно дорожче, зате набагато краще в експлуатації. Порошкове полімерне покриття можна застосовувати в приміщеннях з нормальним температурно-вологісним режимом.

Дмитро Льонок,
Генеральний директор 
ТОВ "Склад-Сервіс Київ"