Як зміняться склади у найближчі 10 років?

статті
Як зміняться склади у найближчі 10 років? Як зміняться склади у найближчі 10 років? Як зміняться склади у найближчі 10 років?

Нікого не здивувати тим, що сьогоднішній бізнес комп'ютеризований і впевнено переміщується до інтернет-мережі. Це неодмінно торкнулося й логістики, у зв'язку з чим активно впроваджуються новітні технічні розробки, які допомагають не тільки вберегти та захистити цю сферу комерційної діяльності, а й забезпечити її стабільність і максимальну прибутковість. 

Ефективність використання робототехніки та систем складського обліку в логістичній галузі стимулює зважити на інновації. Інвестувати в сучасні технології - це завжди виграшний варіант.


Електронна інфрастуктура для документообігу

Найбільш перспективна та затребувана технологічна інновація в складському секторі - електронна передача даних, так звана EDI-комунікація (Electronic Data Interchange). Ця технологія дає можливість обміну цифровою інформацією між організаціями. Основним завданням EDI є забезпечення програмної взаємодії декількох комп'ютерних систем, завдяки чому бізнес-партнери можуть безперешкодно обмінюватися фінансовою, комерційною, логістичною документацією в електронному вигляді. Дана комунікація, за рахунок її прозорості, підвищує ефективність та збільшує стабільність у роботі між усіма учасниками процесу.

Переваги використання EDI-технологій:

  • контроль документообігу;
  • оперативність та безпека передачі комерційної інформації;
  • достовірність інформації, що передається;
  • відсутність витрат, пов'язаних з паперовим документообігом;
  • доступність і простота використання WEB-EDI;
  • оптимізація логістичних процесів.

kak-izmenyatsya-sklady-1.jpg (58 KB)

Учет материальных ценностей

Облік матеріальних цінностей

Облік матеріальних цінностей, інвентаризація тепер не є виснажливим процесом - всі проблеми складського обліку вирішить RFID-система (Radio Frequency Identification). Використання радіохвиль даною технологією, допомагає записувати/зчитувати інформацію з міток, прикріплених до товару, який зберігається на складі. За рахунок радіочастотної ідентифікації проводиться повний контроль складських запасів, що забезпечує точність аудиту та високу швидкість інвентаризації, а також запобігає крадіжкам і неузгодженим переміщенням товару. Перевірку можна здійснювати регулярно та без зупинки виробничих процесів.

Перевагою RFID також є швидка передача даних в систему й можливість кріплення пристрою, що зчитує, до дрону. Це забезпечить контроль товару, який знаходиться на висоті, і дозволить оптимізувати обліковий процес. Завдяки появі дронів, можна значно скоротити час, що витрачається на проведення інвентаризації та аудиту. Наразі використання таких літальних апаратів в логістиці стало досить поширене великими компаніями. 

Застосування дронів паралельно з технологіями RFID і EDI гарантує ефективність і рентабельність бізнесу. Так, в завантаженому до стелі складі, важко відсканувати штрих-код без застосування підйомного обладнання, але з таким завданням прекрасно впорається дрон. Це значно економить час і знижує потребу в людських ресурсах. Можливо, в найближчому майбутньому дрони будуть використовуватися спільно з традиційними видами транспортних засобів, що удосконалить логістичні процеси.

Роботизація

Важливу роль в сфері логістики відіграє автоматизація – використання роботів прискорює комплектацію та інші складські роботи. Зараз їх налічують кілька різновидів: промислові маніпулятори, мобільні роботизовані візки, палетайзери і т.п.

kak-izmenyatsya-sklady-2.jpg (605 KB)

Є й більш універсальні моделі з можливістю автономного переміщення вантажу по території складу, деякі можуть розкладати на полицях товари й знімати, поміщати їх в контейнери або на палети.

Як правило, така техніка працює за схемою «товар йде до людини», а не «людина йде за товаром». На сьогодні автоматизація складів йде досить значними темпами і, можливо, за роботами майбутнє всієї логістичної системи.

Зберігання даних

Система хмарного зберігання - це ще одна з інновацій автоматизації бізнесу. Являє собою програмне забезпечення, задіяне на віддалених серверах, з онлайн-доступом з будь-якої точки та з будь-якого гаджета чи пристрою. Використання системи хмарного зберігання дозволяє ефективно автоматизувати весь ланцюжок поставок: від постачальника до покупця. Існують такі хмарні сховища даних:

  • об'єктні;
  • файлові;
  • блочні.

Ця система є недорогою та проста у використанні.

Приємно усвідомлювати, що розвиток в сфері складських технологій не стоїть на місці. З успіхом впроваджені рішення на основі безшовно інтегрованих каналів (омніканальні, omnichannel), що йдуть паралельно з розвитком технологій RFID і EDI. Спростити складування та забезпечити повний контроль – дає можливість технологічна платформа FLEXE. Даний інтернет-ресурс пошуку вакантних складських приміщень, пропонує гнучкий підхід до зберігання продукції та надання складських послуг в цілому.

Тримати руку на пульсі, бути в курсі останніх технологічних інновацій –важливо для будь-якої компанії, що розвивається, так як це, перш за все, сприяє стабільному та прибутковому бізнесу.