Глибинні стелажі: системи зберігання однотипних вантажів

статті
Глибинні стелажі: системи зберігання однотипних вантажів Глибинні стелажі: системи зберігання однотипних вантажів Глибинні стелажі: системи зберігання однотипних вантажів

За багато років існування логістичних процесів виробилися певні стандарти зберігання та оперування вантажами. Сьогодні більшість товарів зберігаються, транспортуються та обробляються на дерев'яних або пластикових піддонах (палетах), така стандартизація дозволяє зберігати вантажі на стелажах для палет і працювати з ними складської техніки.

Само собою, для складування паллетированных вантажів були придумані і розроблені спеціалізовані стелажні системи. Найпоширеніший спосіб зберігання товарів на піддонах – фронтальні палетні стелажі, який підходить для вирішення більшості складських завдань. Але все ж це не найсучасніший тип стелажів, який не дозволяє використовувати корисну площу складу по максимуму.

Яку стеллажную систему вибрати для зберігання однотипних вантажів і при цьому збільшити ємність складу?

Це питання особливо актуальне при обмеженій площі і високої вартості квадратного метра складського приміщення, наприклад у морозильних камерах.

Існує спеціалізоване і раціональне рішення для великої кількості однотипних паллетированных вантажів – це глибинні стелажі, в яких піддони можуть складуватися вглиб стелажа.

Давайте детально розглянемо, які види глибинного стелажного зберігання можуть запропонувати постачальники складського обладнання:

  • В'їзні стелажі

Як зрозуміло з назви, в'їзні стелажі (drive-in) сконструйовані таким чином, що складська техніка може в'їжджати в канал стелажа і вантажити/розвантажувати піддони в ряди один за іншим.

ФОТО

Конструкція в'їзних стелажів складається з таких же рам, які використовуються в палетних стелажах, принципова різниця в тому, що піддони ставляться не на траверси, а на спеціальні напрямні, що служать опорами для вантажів.

36779e209868f65dd8c25ebb89a9c8ff.jpg (16 KB)

На малюнку показана система роботи з набивними стелажами за принципом «LIFO». Перший завантажений піддон буде вивантажений останнім. Така система підійде для однотипних вантажів з великим ілі необмеженим терміном придатності.

d5192f28018da9284f4013415fc2e8a0.jpg (12 KB)

Наскрізні в'їзні стелажі можна обробляти за принципом «FIFO», за яким вантаження і розвантаження здійснюється з протилежних сторін, що дозволяє вивантажувати товари з обмеженим терміном придатності, наприклад продукти харчування в морозильних камерах.

Незаперечна перевага в'їзних стелажів – це їх місткість. За рахунок щільності зберігання і скорочення кількості проїздів для техніки, на набивних стелажах можна зберігати в 1,5 рази більше вантажів, ніж на фронтальних стелажах при такій же складської площі. Але щоб обробляти набивні стелажі, необхідна точна і акуратна узкопроходная складська техніка, здатна безпечно заїжджати в канали стелажів (електронавантажувачі, штабелери, річтраки).

  • Шаттловые стелажі

Як не дивно, дані стелажі не мають нічого спільного з космічними шаттлами :). Тут шаттл – це самохідна платформа, що переміщає піддони з вантажами по напрямних всередині каналу стелажа.

dd03e3a644a6196a15ff4256e9b2f457.jpg (60 KB)

Шаттлові стелажі по конструкції схожі з в'їзними, відмінність у напрямних рейках, по яких рухається платформа і в тому, що навантажувачу не треба в'їжджати в канал, переміщення вантажів усередині стелажів здійснюється за допомогою шаттла.

ea8958018741010b67b64c99ba744319.jpg (33 KB)

Навантажувач встановлює платформу в потрібний ряд, тому немає необхідності мати в кожному каналі шатлу. Управляється платформа оператором навантажувача за допомогою бездротового пульта дистанційного керування.

Зрозуміти принцип роботи шаттла допоможе відеоролик від бельгійського виробника Stow:

Шаттлові стелажі за вартістю не надто відрізняються від в'їзних стелажів, при цьому не потрібна дорога узкопроходная навантажувальна техніка, а вартість мобільних платформ з лишком окупається безпекою (не потрібно в'їжджати вглиб стелажа), високим ККД і інтенсивністю обробки вантажів.

Якщо у в'їзних стелажах глибина каналу обмежена 15 паллетоместами, то шаттловые стелажі можуть мати майже необмежену глибину зберігання. Застосовувати шатли можна при температурі до мінус 35 С, що дозволяє їх використовувати в морозильних камерах, а легка і швидка заміна акумуляторів виключають простої обладнання.

  • Гравітаційні стелажі

Ще один цікавий вид глибинної системи зберігання – гравітаційні стелажі. Принцип роботи такої системи: навантажувач ставить палету з вантажем на стелаж і та під своєю вагою пересувається по похилим роликовим доріжках. Піддон в прямому сенсі з'їжджає під вагою (звідси і назва) до тих пір, поки не досягне іншого піддону або роздільників.

49551083783f06431e574b7686f76dbf.jpg (22 KB)

На малюнку відображено принцип роботи наскрізних гравітаційних стелажів: зліва – зона вивантаження, з якої знімаються піддони, праворуч – зона завантаження.

cc29881862718a131eae71d3bcde93e0.jpg (64 KB)

Роликове полотно встановлюється під кутом 4% до горизонту, крім автономних роликів має гальмують ролики, які забезпечують постійну швидкість руху вантажів. Для забезпечення вивантаження піддонів по одному, розвантажувальний модуль обладнаний роздільниками палет.

Робота роздільників піддонів показана на відео:

Ціна гравітаційних систем не дозволяє популяризувати даний тип стелажів на нашому ринку, але застосування такого обладнання дає переваги, які переважують їх високу вартість.

Гравітаційні стелажі забезпечують максимальну щільність зберігання вантажів, їх можна обробляти практично будь навантажувальної технікою. Нескладний механізм автоматизує і прискорює швидкість роботи з вантажами, мінімізує кількість обслуговуючого персоналу і техніки.

Незважаючи на дорожнечу описаних вище систем, проекти з таким обладнанням поступово з'являються і в Україні. Залишається сподіватися, що в майбутньому все більше підприємців будуть здійснювати грамотні інвестиції, які крім окупності роблять українські підприємства сучасними, технологічними і безпечними, такими як в Європі.

Рішення від Склад Сервіс
В'їзні стелажі (drive-in) В'їзні стелажі (drive-in) В'їзні стелажі (drive-in)
Топ продажів
  • Використання корисного об'єму складу: 70-80%
  • Оптимальне рішення для морозильних камер
  • Максимальна вага піддона: 2000 кг
  • Глибина каналу: до 18 м
підходить для
Палети EUR 1200x800
Палети FIN 1200x1000
Нестандартні палети

Опис конструкції В'їзні стелажі (глибинні або набивні) утворюють канали, в яких піддони дуже щільно один до одного розміщуються на спеціальних напрямних по всій глибині стелажа. Піддони встановлюються довгою стороною перпендикулярно до осі завантаження, що обумовлено деякими вимогами до типу технік

Докладніше
Шатлові стелажі Шатлові стелажі Шатлові стелажі
В тренді
  • Використання корисного об'єму складу: 70-80%
  • Глибина каналу: не обмежена
  • Швидкість переміщення шатла: 0,8-1 м/с
підходить для
Палети EUR 1200x800
Палети FIN 1200x1000

Опис конструкції Шатлові стелажі візуально дуже схожі на в'їзні (drive-in), тільки несучий профіль має більш складну конструкцію, необхідну для переміщення автоматизованого візка (шатла). Як і з гравітаційними стелажами, складській техніці не потрібно заїжджати всередину стелажа, що підвищує швидкі

Докладніше