Встановлення стелажної системи чи мезоніну завжди трудомісткий процес і будь-яка неточність може коштувати дуже дорого. Компанія, яка дорожить своєю репутацією та бізнесом в цілому, розуміє важливість залучення професіоналів до монтажу стелажних конструкцій. Оснащуючи склад, головне зробити це з урахуванням всіх правил техніки безпеки і, бути впевненим у якості та надійності конструкцій, з якими надалі доведеться працювати. Про те, як відбувається монтаж і з чого почати, нам розповів Дмитро Ленок, співзасновник/ комерційний директор компанії "Склад Сервіс".


dmitrij-lenok-pravilnyj-montazh-zalog-uspeha-.jpg (1.08 MB)

- Дмитре, які ризики існують на початковому етапі монтажу?

- Як будь-яка несуча конструкція, стелажна система - дуже складна споруда. Довіряти її монтаж низькокваліфікованому персоналу - це закладати бомбу уповільненої дії. Професійні бригади проходять навчання та мають всі відповідні документи і дозволи на проведення подібних робіт.

 - Коли здійснюєте монтаж: в обумовлені строки з клієнтом чи суто в робочий час?

- Зазвичай монтаж проходить в робочий час з 9.00 до 18.00 з обідньою перервою. Однак, якщо мова йде про торгові зали, DIY-маркети такі, як "Ашан", "Епіцентр", Novus, де не можна проводити роботи за стандартним робочим графіком через відвідування покупцями, монтуємо вночі або у вихідні дні.

- Добре, наприклад, є склад, він порожній. Цього достатньо? Скільки часу займе монтаж стелажів?

- Монтаж стелажів слід проводити в готовому приміщенні: з технічно правильним укладанням підлоги, вирішеними питаннями щодо освітлення, вентиляції, пожежної безпеки та ін. В такому випадку, час монтажу залежить від швидкості роботи монтажників. Є об'єкти, які покривають стелажами за день, є - за три місяці. Це безпосередньо залежить від площі, на якій повинні бути встановлені стелажі, а також готовності об'єкта до установки.

Працюючий склад, з майданчиками що заповнені, істотно збільшує строки монтажу, оскільки доводиться «грати в п’ятнашки», переміщуючи вантажі.

В цілому, за день можна робити від 500 до 1000 палетомісць фронтальних стелажів. Інші стелажні системи вимагають більше часу через наявність більшої кількості елементів і різних способів кріплення (не на зацепах, а на болтах). Такі кріплення вимагають жорсткого з'єднання, що і збільшує час збирання.

- Перед тим, як приступити до процесу монтажу чи передбачено якісь попередні роботи?

- Запорукою успішного монтажу є відвідування об'єкта клієнта до укладання угоди. Це необхідно для об'єктивної оцінки обсягу робіт й усунення потенційних та наявних складнощів до монтажу.

Якщо це нове приміщення, яке клієнт хоче швидше здати в експлуатацію, основним ускладненням, як правило, є накладки з паралельно виконуваними роботами - це фарбування, налагодження комунікацій пожежогасіння. Не допустимо здійснювати монтаж, якщо площа встановлення стелажних систем не огороджена, коли в ній знаходиться ще хтось, крім монтажників.

Якщо говорити про старі будівлі, то головні складності тут - погана якість підлог. Робити бетонну підлогу з антипиловим покриттям дорого, тому зазвичай їх асфальтують, роблять слабку підсипку щебеню, гравію, та й сам шар асфальту вкрай невеликий. На таких підлогах встановлювати стелажі, що несуть навантаження, неможливо. Вони просто просядуть в землю. Рішенням може бути використання розподільних пластин (якщо, звичайно, дозволяють попередні розрахунки). Пластини збільшують площу під стелажами і відповідно зменшують тиск на підлогу. Якщо ж оцінити якість підлоги неможливо, то потрібен виїзд монтажника і пробне буріння в декількох місцях по площі складу, щоб визначити, з яких матеріалів складається підлога.

Крім того, кут нахилу підлоги має критичне значення. До минулого року в нас діяв ДСТУ 16140-77, за яким «стелажі повинні бути встановлені на рівному майданчику з твердим покриттям, що має нахил з урахуванням не площинності 0,002». А це означає таке: перепад підлоги, на якій встановлюють стелажі, не повинен перевищувати 2% і бути не більше 10 см по всій площі складу. Зараз діє інший ДСТУ (EN 15635 діє до: 2016). Від якості підлоги безпосередньо залежить безпечний термін експлуатації стелажів. Встановлювати піддони в стелажну конструкцію у випадку, коли одне колесо навантажувача потрапляє в яму, а інше на наплив - небезпечно.

 - Що ускладнює або збільшує період установки стелажної системи?

- Істотно гальмують роботи невирішені питання з вентиляції, опалення та освітлення, якщо ці комунікації старого зразка. Кабелі, троси та лебідки заважають установці й суттєво зменшують корисну площу. При наявності застарілих комунікацій клієнту варто демонтувати їх.

- Стелаж встановлено, експлуатується згідно поставлених завдань. Чи є гарантії, що стелаж прослужить довго і буде надійний?

- Гарантійний термін на стелажні конструкції становить 24 календарних місяці з моменту введення в експлуатацію. Рекомендується щорічний огляд стелажів для всього складу з видачею акту огляду введення та звірки. Внутрішні обстеження клієнту треба проводити в залежності від інтенсивності робіт на складі. Під час технічного огляду на увагу заслуговує кожен елемент конструкції. Маючи схему складу, при проведенні технічного огляду, відзначають різними кольорами всі складні моменти і незначні пошкодження. Зелений рівень - конструкція вимагає спостереження, жовтий - небезпечне пошкодження, що потребує негайних дій, червоний - дуже серйозне пошкодження, необхідна термінова заміна елементів.

Варто відзначити, що саме гарантійних випадків за 14 років практики у нашій компанії не було. Не гарантійні трапляються, як правило, з вини самих клієнтів (наприклад, зрив траверс).

___________________

Компанія «Склад Сервіс» надає послуги монтажу/демонтажу стелажних систем будь-якої складності: від простих поличних до автоматизованих конструкцій. До кожного клієнта тут індивідуальний підхід, розуміння та вирішення поставлених завдань є пріоритетом. Готові комплексні проекти - це гордість компанії і доказ надійності виконаної роботи. Переконайтеся в цьому самі!