Влада Швеції готова ввозити сміття з інших країн для утилізації. Адже саме дефіцит відходів може стати великою проблемою для населення, тому що шведи, завдяки переробці сміття, опалюють житло і отримують електрику. Сміття в країні спалюється або переробляється, а на звалища потрапляє лише 7%. Забезпечення електроенергією Стокгольма приблизно наполовину здійснюється за рахунок відходів.

За допомогою чітко налагодженої системи переробки сміття в Швеції звалищ практично не залишилося - відходи стали паливом або вторинною сировиною. Звичайно, свідомість населення відіграє велику роль в результативності цього процесу, адже шведи від малого до великого знають, що з використаного пластика можна зробити новий ще сім разів. І навіть після спалювання цей пластик все одно принесе користь у вигляді електрики. Населення Швеції всіляко заохочують сортувати сміття і здавати його в переробку, так за бляшані й пластикові пляшки можна отримати гроші при здачі їх в пункти прийому. Навіть прострочені ліки можна віднести в аптеку, як і використані шприци з голками.

Шведські сміттєвози їздять на біогазі, отриманому з відходів. Саме ж транспортування сміття в країні відбувається по підземному воздуховоду, запущеному ще в 60-і роки. Основна його частина знаходиться під землею, а зовні видніються тільки верхівки сміттєприймачів.

Абсолютно безкоштовними є станції з переробки великогабаритного сміття - побутової техніки, меблів, будматеріалів тощо. Відходи, що надходять до пункту розбирають на складові частини, які згодом скуповують виробники тих чи інших товарів. Для переробки на заводи побутової хімії відправляють фарби, лаки, кислоти та інші небезпечні речовини, відокремлені від предметів. Так виходить готова до запуску в новий цикл сировина. Шведи розробили також оригінальну систему знесення старих будівель - коли буквально «відкушені» спецтехнікою стіни старої будівлі транспортуються на переробку. Завдяки цьому, оновлення та будівництво будівель здійснюється за рахунок переробки вже використаних будматеріалів.

Звичайно ж залишається актуальним питання про викиди в атмосферу шкідливих речовин при спалюванні відходів. Але і це в Швеції враховано за рахунок новітніх технологій, які використовуються при переробці на сміттєспалювальних заводах. Так викиди в атмосферу становлять не більше 1%.

Домогтися скорочення кількості сміття на звалищах країни, зробити так, щоб число шкідливих викидів в атмосферу під час переробки було мінімальним - це дорого коштує. Напевно, всім знайоме прислів'я, в шведському виконанні звучала б так: «Чисто не там, де прибирають, а там, де правильно сортують!»