Впровадження нових технологій складської обробки товарів, оптимізація складських процесів, своєчасне та чітке виконання відвантажень - основне завдання роботи складу, що впливає, в свою чергу, на результативність всього підприємства, компанії або логістичного комплексу. Склад є одним із важливих аспектів їх діяльності, саме тому оптимізація його роботи максимально позитивно впливає на ефективність усього підприємства.

На складі існує ряд монотонних операцій, які можна автоматизувати, щоб уникнути помилок і підвищити результативність. Даний етап повинен бути проведений на основі передпроєктного дослідження, що дозволить обґрунтувати правильність виконання всіх процесів.


avtomatizirovannyj-haos-pochemu-vazhno-pristupat-k-delu-posl-1.jpg (434 KB)

Можливості WMS та шляхи вирішення до автоматизації

Автоматизація з використанням WMS без зміни підходів до виконання процесів — це не завжди очікуваний ефект. Для результативного впровадження необхідно залучення команди фахівців, які проведуть глибоке попереднє дослідження, знайдуть «слабкі місця» і усунуть їх до запуску проєкту.

Перед початком впровадження слід визначитися з основними цілями компанії та вибудувати пріоритетні завдання. Потім вивчити існуючі приховані резерви. Такими можуть стати професійна організація документообігу, ефективність роботи за раніше встановленими процесами, мотивація персоналу. Також важливо прийняти зважене рішення щодо необхідності автоматизації.

Підготовчий етап

Після усунення «слабких місць» необхідно правильно та максимально точно спланувати бюджет, обладнання та визначити мотиваційні критерії для роботи співробітників. Наступним кроком буде формування проєктної команди з боку замовника. Далі слід обрати кваліфікованого підрядника з професійною експертизою.

Узгодження термінів

На даному етапі дуже важливо врахувати всі нюанси, які можуть стосуватися технічних деталей процесу впровадження проєкту, і точно встановити терміни. Це стабілізує питання фінансів та обмежить часові рамки, що в цілому стане гарантом своєчасної й ефективної роботи. Проєкт включає кілька основних етапів: дослідження, опис та узгодження; побудова параметрів роботи системи; навчання і, відповідно, запуск.

У цьому випадку важливим аспектом є якісне навчання персоналу, яке передбачає самостійне поводження з системою, вміння вирішувати завдання різного ступеня складності оперативно і без допомоги підрядника.

Приклад автоматизації складу

Розглянемо ефективність автоматизованого управління складом за допомогою WMS на прикладі великої компанії-дистриб’ютора, що представлена великою кількістю торгових точок на території країни, утримує першість у роздрібних продажах і знаходиться в ТОП-3 інтернет-продажів. Площа приміщення компанії становить близько 6000 м2, активних позицій — понад 15 000, персонал — до 100 чоловік, графік роботи — 24/6.

Автоматизація та впровадження WMS скоротили паперовий документообіг, замінивши його на електронні носії інформації, а також визначили наступні результати:

  • контроль усіх виробничих процесів;
  • розширення корисного простору приміщення;
  • збільшення продуктивності відбірників;
  • значне скорочення нестач і пересортиці товару;
  • підвищення відбору та контролю протягом 8-годинної робочої зміни.

Для отримання максимально ефективного результату сенс впровадження якісної автоматизації повинен повністю відповідати всім заявленим вимогам і цілям, в іншому випадку це лише автоматизує невиправлені помилки.


Компанія «Склад Сервіс» працює в сфері автоматизованого обладнання, що є досить складною в технічному аспекті (проєктування, монтажні роботи, настройка). Саме тому ми не залишаємо наших клієнтів один на один з обладнанням, а надаємо додаткові послуги, такі як аналіз товарних потоків, проводимо аналітику отриманих даних і забезпечимо аудит складу.

Часто ефективною може бути грамотна оптимізація вже існуючих процесів.  Якщо ж рішення про автоматизацію роботи прийнято, необхідно звернути увагу на виконання таких рекомендацій: правильна організація бюджету, створення професійної команди та вибір підрядника з кращою експертизою в галузі. «Склад Сервіс» є експертом з багаторічним досвідом, ми комплексно підходимо до вирішення складних завдань і відгуки наших клієнтів тому підтвердження. Пам'ятайте, що лише злагоджена робота з урахуванням усіх перерахованих вище аспектів гарантує кращий результат.