AGV: автоматизований вантажний транспорт

статті
AGV: автоматизований вантажний транспорт AGV: автоматизований вантажний транспорт AGV: автоматизований вантажний транспорт

На сьогоднішній день, щоб крокувати в ногу з часом і конкурувати на ринку, бізнес-індустрія трансформується, все більше вдаючись до використання інноваційних технологій. Багато компаній всерйоз замислюються щодо автоматизації з метою скорочення часу та витрат на виробництво.

Зараз досить актуальним рішенням є впровадження промислової робототехніки, автоматизованих транспортних засобів (AGV), які відповідають сучасним вимогам виробників і постачальників логістичних послуг.


Автономна логістика

Впровадження AGV (Automated Ground Vehicles) — ідеальне рішення для оптимізації складської діяльності. Автоматизовані транспортні засоби, засновані на технології SLAM (одночасна локалізація та картографування), яка дозволяє машині «розпізнавати» свій маршрут і рухатися за встановленою траєкторією. Рух робокарів і транспортування ними вантажів здійснюється в автоматичному режимі як у приміщенні, так і на відкритому повітрі з високою точністю локалізації за допомогою спеціальної системи лазерного позиціонування або магнітної стрічки, а також за вбудованим в підлогу джерелом енергії (проводах). Все це забезпечує чіткість руху за вказаним маршрутом.

izirovannyj-pogruzochnyj-transport-1-2.jpg (534 KB)

Навігаційні системи для AGV мають свої «плюси» та «мінуси», як наприклад, якщо рух відбувається за проводкою в підлозі, то немає необхідності в регулярній підзарядці, але при цьому відсутня мобільність при перебудові траєкторії руху. Магнітна ж стрічка, яка клеїться на поверхню підлоги з часом стирається, але при цьому даний спосіб не перешкоджає проїзду іншій техніці, відмінний в плані розвилок, поворотів і є більш затребуваним і вигідним фінансово. Для монтажу лазерної навігації AGV необхідно заздалегідь в приміщенні встановити мітки методом тріангуляції (геодезичне побудова на місцевості системи точок, що утворюють фігури трикутної форми). Даний метод навігації дорожче, але значно надійніший, з високою точністю та мобільністю AGV.

Завдяки спеціалізованому програмному забезпеченню, промислові чи логістичні компанії можуть легко керувати декількома AGV для індивідуальної або одночасної обробки вантажу/товару. Існує багатоцільове рішення для керування різними розмірами та вагою на основі модульних AGV. Таким чином, два або більше AGV можуть бути підключені для злагодженої роботи мережі візків, що збільшує пропускну здатність і дозволяє обробляти як стандартні вантажі, такі як європіддони, так і нестандартні вантажі.

Незважаючи на те, що рух заданою траєкторією в автономному режимі відбувається без участі людини, AGV надійні та безпечні, вони можуть експлуатуватися на складах, будь-яких виробничих підприємствах, і навіть в місцях скупчення людей, не виключаючи шкідливі та небезпечні виробництва з закритими для людського доступу маршрутами.

izirovannyj-pogruzochnyj-transport-2.jpg (27 KB)Типи AGV

Існує кілька типів автоматизованого вантажного транспорту, так для складу - на основі навантажувача, штабелера або візка/платформи, для транспортування важких вантажів - на основі тягача. Залежно від типу, можна буксиром переміщувати інші візки, піднімати та перевозити вантажі.

В якості навантажувача або штабелера використовується AGV з платформою, тобто процес перевезення вантажу здійснюється на власній платформі. Рух відбувається заданою траєкторією в певні точки. Платформа не піднімається й не опускається, забезпечена механізмом у вигляді рольганга і/або штовхача, навантаження/розвантаження може відбуватися як вручну, так і в автоматичному режимі. Платформа відмінно підходить для складських логістичних задач.

Буксирувальник AGV використовується для переміщення важких вантажів, працює як тягач. Транспортує неавтоматизовані візки заданим маршрутом в місця завантаження/розвантаження.

Існують різні варіанти алгоритмів роботи AGV, в залежності від потреб і завдань. Лінійка AGV включає в себе цілий ряд виробів, створених для задоволення будь-яких вимог і запитів.

Переваги AGV

izirovannyj-pogruzochnyj-transport-3.jpg (22 KB)

  • Надійність та мобільність системи;
  • Мінімізація собівартості робіт;
  • Оптимізація виробництва;
  • Покращена організація трудової діяльності;
  • Усунення помилок людського фактора;
  • Безпека та якість роботи;
  • Відмінне співвідношення ціна/якість;
  • Легкість змін і переналаштування;
  • Швидка окупність.

Підвищення продуктивності є головним критерієм у вирішенні переходу до автоматизованих систем. Впровадження автоматизації — це хороший спосіб заощадити на переміщенні вантажів і персоналі.

Пам'ятайте, що обладнання та тип AGV обирають, виходячи з конкретних завдань та умов експлуатації на тривалий строк. До того ж, автоматизація призводить до суттєвого зменшення людського ресурсу, але при цьому постає гостра необхідність в кваліфікованих працівниках.


Компанія «Склад Сервіс» пропонує оптимізувати бізнес за рахунок впровадження автоматизації з придбанням якісної та надійної складської техніки. У нашому асортиментному портфелі представлена техніка AGV високої якості від провідного виробника. Автоматизований вантажний транспорт відмінно інтегрує зі складським обладнанням та іншими системами автоматизації. Техніка, створена на базі нових технологій, підвищує ефективність і знижує експлуатаційні витрати.

Завдяки багаторічному досвіду, широкій асортиментній лінійці та комплексному підходу, наш замовник отримує техніку з відповідними параметрами для необхідних задач, що дозволяє оптимально організувати всі складські процеси. Якщо потрібно спростити логістику, оптимізувати виробництво та скоротити витрати – ласкаво просимо до компанії «Склад Сервіс»!