Складська спецтехніка: чи достатньо одного навантажувача?

статті
Складська спецтехніка: чи достатньо одного навантажувача? Складська спецтехніка: чи достатньо одного навантажувача? Складська спецтехніка: чи достатньо одного навантажувача?

skladskaya-spectehnika-dostatochno-li-odnogo-pogruzchika-3.jpg (1.19 MB)  Валерій Проскурін, керівник відділу складської та навантажувальної техніки


Як відомо, головна функція складської техніки - це здійснення вантажно-розвантажувальних робіт, транспортування чи переміщення вантажів. Хто займається логістичним бізнесом, має склад, знає, що в цій сфері застосовані різні її види, а саме: навантажувач, штабелер, ричтрак і т.ін. Вони схожі в одному - підйомним механізмом, але при цьому ця техніка має ряд своїх особливостей і значно відрізняється одна від одної.

Купуючи складську техніку, виникає маса питань: що краще, економніше, потужніше чи надійніше. У такому випадку потрібно враховувати безліч чинників, наприклад, обсяг товару, його специфіку, інтенсивність роботи та ін. При цьому потрібно розуміти можливості користувача, хтось хоче заощадити або обмежений бюджет і, відповідно, зупиняється на купівлі одного виду техніки з максимально підходящими критеріями, а для когось розмістити кілька одиниць техніки немає можливості чи нераціонально.


- Можливо обійтися одним лише навантажувачем, наприклад, чи потрібен цілий автопарк різної техніки? - ми попросили відповісти керівника відділу складської техніки компанії «Склад Сервіс», Валерія Проскуріна.

- Насправді однозначно не можна відповісти на питання про кількість необхідної техніки, будь то склад або виробничі потужності. Все криється в самій задачі, для чого і що необхідно робити, адже кожен тип техніки виконує свою функцію. Сказати, що існує універсальний її вид - в принципі не можна зі 100% впевненістю.

Але, якщо шукати найбільш оптимальний тип техніки, то варто звернути увагу на вилкові навантажувачі. Вони можуть бути з різними типами двигунів, працювати як всередині приміщення, так і на вулиці, можуть застосовуватися на асфальті та пересіченій місцевості. Звідси випливає, що для закритих приміщень рекомендується використо вувати електричні навантажувачі, так як вони не виділяють шкідливих вихлопів і практично безшумні в роботі. У більш рідкісних випадках можуть використовуватися навантажувачі з газовими двигунами.

Дизельні навантажувачі, як правило, не застосовуються всередині приміщень, а тільки на відкритій місцевості і при високій інтенсивності вантажно-розвантажувальних робіт. Можна сказати там, де необхідна потужність і активне використання.

У свою чергу, в кожного з типів навантажувачів є свої особливості та плюси. Наприклад, електричні - працюють тихо, не виділяють вихлопних газів, а отже більш екологічні, ніж навантажувачі з двигуном внутрішнього згоряння (дизель, газ). Але є і зворотна сторона медалі — після розрядки батареї навантажувача, його необхідно ставити на зарядку і це 8-10 годин, відповідно, навантажувач не може в цей час працювати. У випадку ж з газовими та дизельними навантажувачами все простіше - змінив порожній газовий балон на повний або долив палива в бак і поїхав працювати. Але в процесі роботи є шум і наявності вихлопних газів не виняток, відповідно, більше підходять для використання на вулиці.

"Маючи один вилковий навантажувач, ви здатні виконувати більшість завдань складу чи виробництва:

перемістити вантаж або поставити палету"

- А якщо необхідно працювати в коридорах 2000-2500 мм, наприклад, навантажувач допоможе?

- Ні, так як цього простору недостатньо для захоплення палет. В такому випадку є необхідність використовувати штабелери, вони бувають механічними та електричними самохідними. Двигун електричний, як і у інших типів складської техніки. А якщо є необхідність працювати з вантажами на висоті понад 6 метрів - штабелер тут не допоможе.

- Чому, яка причина?

- Вся справа в тому, що при використанні стелажних систем, як правило власники бізнесів намагаються без додаткових витрат по максимуму займати складську площу і якщо немає можливості рости вшир, то місткість складу збільшують шляхом нарощування секцій вгору, і нерідко стелажні системи мають висоту крайніх полиць 7, 9, 11 метрів. Тут на допомогу приходить такий тип складської техніки як річтрак — більш складний, дорогий і функціональний. По суті, це висотний штабелер з висувною вперед щоглою, кабіною для оператора та здатністю працювати в коридорах від 2800 мм, як я вже сказав, максимальна висота підйому може досягати 11-12 метрів.

Не будемо забувати й про молодших братів ричтраків, штабелерів — візки для переміщення палет. У народі зазвичай їх називають «рокла» (на честь виробника Rocla, першовідкривача даного типу техніки — прим. автора), «рохла» та інші похідні... те, що є практично на кожному складі. Використовуються для переміщення піддонів з кузова вантажівки, контейнера, як правило, для переміщення вантажів на невеликі відстані, наприклад, з того ж кузова до стелажної системи на склад, де палету бере на себе штабелер або ричтрак, щоб поставити на верхній полиці. Рокли є ручні гідравлічні, електричні самохідні, з різною вантажопідйомністю, як і всі типи техніки, видами батарей і способами управління.

skladskaya-spectehnika-dostatochno-li-odnogo-pogruzchika-2.jpg (1.29 MB)

- І це не повний перелік складської техніки, адже так?

Звичайно, існують й інші типи техніки, які застосовуються в складських і виробничих приміщеннях, такі як тягачі, комісіонери, але вони не дуже поширені в Україні. Зрозуміло, на якихось площах може бути досить і одного навантажувача або штабелера, в разі підлогового зберігання, малого товарообігу чи специфіки бізнесу.

- А можемо змоделювати ситуацію на прикладі?

- Наприклад, приїжджає машина з вантажем, з її кузова вантаж знімає навантажувач, курсує відкритою територією кілька сотень метрів до складського комплексу, ставить палету на рампу, з якої палету везуть працівники складу на гідравлічному візку (роклі) всередину, до стелажів. Там вантаж уже зустрічає ричтрак, який цю ж палету розміщує на полиці стелажної системи, скажімо, на рівні 8,5 метрів.

З цього робимо висновок, що однією одиницею техніки можна не обійтися, так як у кожної свій функціонал, спосіб застосування, а найголовніше - можливості.


Компанія "Склад Сервіс" пропонує різноманітні види обладнання від світових виробників за доступною ціною. В модельному ряді представлено багато візків (рокл), річтраків, штабелерів та навантажувачів як нових, так і Б/У. Ми підберемо оптимальний варіант техніки кожному — з тест-драйвом, гарантією та оперативними термінами поставки.