Будь-яка складська техніка розробляється з урахуванням безпечної експлуатації, що мінімізує можливі травматичні ситуації як для персоналу, так і для інших співробітників. Навряд чи хто заперечить, що безпека на складі – це один з головних чинників повноцінного робочого процесу. Розглянемо додаткові способи її підвищення при використанні навантажувача.


pogruzchik-delo-tonkoe-ili-kak-ne-zavalit-sklad-2.jpg (237 KB)

Кожен виробник завчасно продумує варіанти безпечної експлуатації техніки. Як правило, у навантажувачів це полягає в додаткових опціях: захист для оператора від зовнішніх факторів, наявність системи блокування, за допомогою якої навантажувач мимоволі не зможе переміщатися, обов'язкове оснащення світловими і звуковими сигналами. Використовуються так само конструкторські рішення, що передбачають різницю радіуса коліс (внутрішнє і зовнішнє), щоб уникнути максимально критичного нахилу навантажувача в разі пошкодження покришки. Навіть проста система управління механізмами сприяє додатковій безпеці.

Зрозуміло, що правила безпеки з експлуатації складської техніки існують давно, але все ж не зважати на людський фактор неможливо і, на жаль, травм або пошкоджень стелажних конструкцій уникнути не завжди вдається. Причини цього можуть бути абсолютно різні: заснув на робочому місці, стало погано або не розрахував габарити як вантажу, так і міжстелажного проходу, наприклад. Цьому передує недооцінка складових безпеки на логістичних об'єктах і факторів, які впливають на зменшення травматичності. Звичайно ж, перед тим як приступити до роботи на вантажно-розвантажувальній техніці, оператору необхідно пройти навчання з охорони праці та інструктаж або стажування (для нового співробітника), а також в обов'язковому порядку медогляд.

Якщо розглядати виробничі аспекти, то комплекс заходів, пов'язаних з безпекою вантажно-розвантажувальних робіт буде залежати від особливостей самого виробництва.

pogruzchik-delo-tonkoe-ili-kak-ne-zavalit-sklad-1.jpg (309 KB)

У будь-якому випадку основні вимоги з техніки безпеки повинні враховуватися на кожному виробничому підприємстві, але при цьому вони можуть доповнюватися внутрішніми розпорядженнями або вказівками, з урахуванням специфіки підприємства. Тобто внутрішня система безпеки, на основі загальних правил, не виняток. Зазвичай внутрішні правила по складських приміщеннях, базуються на таких критеріях:

  • організація руху вантажної техніки по території складу;
  • відповідність габаритів вантажної техніки з міжстелажними проходами;
  • якість підлогового покриття;
  • розстановка монтаж стелажів і контроль цілісності палет;
  • робота оператора.

Додаткові заходи безпеки

Найбільш простим і надійним способом уникнути небезпечних ситуацій - заборонити персоналу перебувати в зоні руху навантажувачів. Ідеально в цьому допоможуть розмітки, позначення пересування складської техніки, всілякі механічні бар'єри вільного проходу та інформування як знаками, так і документально працівників і сторонніх осіб на території складу.

Будь-яке пошкодження підлогового покриття теж може стати причиною травм і аварійних моментів. Тому потрібно невідкладно ремонтувати та виправляти нерівності в місцях вибоїн і видимих пошкоджень. Необхідно завчасно подумати про можливість вільного під'їзду до вантажу/товару та маневрування навантажувача.

Що стосується безпосередньо стелажних конструкцій, то вони повинні бути змонтовані так, щоб унеможливити перекидання або крах їх при зіткненні з технікою. Не виключено, що можливі пошкодження в ході механічного впливу окремих елементів, але при цьому на цілісність конструкції це не повинно впливати.

Робота з навантажувачем

Отже, підвищити безпеку експлуатації техніки можна різними способами - підвищення кваліфікації, розміткою складу, відбійниками, використанням звукових сигналів, медоглядами і т.ін. Багато в чому, звичайно, безпека на складі залежить від належного використання техніки. В обов'язковому порядку оператор повинен бути відповідно підготовлений, мати допуск до роботи з навантажувачем. В ідеалі, якщо за оператором буде закріплена машина і тоді кожен відповідає за свій конкретний робочий агрегат. Оператор здійснює його огляд і стежить за своєчасним обслуговуванням та ремонтом. Техогляд обов'язковий для будь-якої складської техніки, несправна техніка не має працювати і звичайно ж обов'язково дотримуватися правил експлуатації того чи іншого механізму. 

У будь-якому випадку безпека роботи на складі не залежить від одного оператора, тут необхідна солідарність всіх працівників — це комплекс заходів всього підприємства чи компанії.


Важливо пам'ятати, що у підвищенні безпеки мають значення як особливості експлуатації техніки, так і її специфіка, а також виробник. Компанія «Склад Сервіс» пропонує широкий вибір складської навантажувальної техніки європейського виробництва за доступною ціною. У нас можна придбати надійний навантажувач як новий, так і Б/У, є різні моделі на будь-який смак і гаманець.